fbpx

U Tuzli od planiranih 15 miliona KM za pomoć privredi utrošena tek 3,3 miliona

9 min. za čitanje

Pandemija koronavirusa nametnula je brojne probleme za privrednike u našoj zemlji, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. Brojni radnici su otpušteni, a poslodavci poručuju da mjere nadležnih zbog tromih procedura nisu dale adekvatne rezultate. Sada je, kako upozoravaju, potrebno posegnuti za novim i represivnijim aktivnostima, kako privreda ne bi doživjela veći krah. Piše klix.ba

Posljedicama pandemije koronavirusa najviše su pogođene oblasti turizma, transporta drvoprerađivačkog, elektro i metalnog sektora, a ništa bolje nije ni u tekstilnoj te obućarskoj industriji gdje su pojedine firme zatvorile svoje pogone.

Predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić za Klix.ba ističe da je u najtežoj situaciji turizam te se postavlja pitanje opstanka malih i srednjih preudzeća iz ove oblasti.

Kako kaže, svi ozbiljni poslodavci radnu snagu smatraju najznačajnijim faktorom svakog procesa rada, ali je nažalost stanje uzrokovano pandemijom dovelo do promjena postojećih odnosa.

“Razapeti između potrebe za očuvanjem radnih mjesta i osjetnim padom radnih aktivnosti, odnosno padom prometa, mnogi su bili u situaciji da reduciraju najdragocjeniji faktor, a to je radna snaga. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Odgovor je vrlo jednostavan – radna snaga je najskuplji faktor u slučajevima znatnog smanjenja ili prestanka radnih aktivnosti i u pravilu, nju je u takvim situacijama najlakše riješti. Bar kratkoročno. Dugoročno je sasvim drugo pitanje”, kaže nam Karić.

Spora pomoć

U proteklom periodu poslodavci su u ovom kantonu počeli dobivati pomoć definisanu aktima s različitih nivoa vlasti. Međutim, Karić navodi da su slabost u tretiranju određenih informacija te polovično spore administrativne procedure, proces spasa privrede dodatno usporili.

“Ne treba gubiti iz vida činjenicu da je proces donošenja normativnih akata kojima se definišu mjere pomoći išao vrlo sporo. To se nažalost prenijelo i u fazu implementacije. Svi nivoi vlast moraju biti svjesni činjenice da je u privredi svaki trenutak značajan i da nema, kako je to prisutno kod njih, nešto sutra. Jer je tada već kasno”, naglašava Karić.

Jedan od primjera sporih odvijanja procedura vidljiv je i u Tuzlanskom kantonu gdje je Kantonalna skupština 30. aprila ove godine usvojila takozvani “korona-zakon”. Kroz njega je Vlada TK izdvojila 15 miliona KM pomoći privrednicima, a do danas su utrošena svega 3,3 miliona maraka.

Kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić za Klix.ba kaže da je spomenuti iznos privrednim subjektima usmjeren na subvencije minimalne neto plaće za april i maj, odnosno period kada im je bio zabranjen rad naredbama štabova kantonalnih i federalnih civilnih zaštita.

“Sada slijedi raspisivanje javnog poziva za juni od Ministarstva privrede TK, a tada ćemo znati koliko sredstava će biti izdvojeno s našeg podračuna koji je namijenjen za plaćanje obaveza po osnovu kantonalnog korona-zakona. Mi smo stvorili fiskalni okvir od 15 miliona KM i ta sredstva su na raspolaganju”, kazao nam je Mustajbašić.

Na naše pitanje zbog čega veći iznos do danas nije utrošen, resorni ministar kaže da su troškovi refundirani svim privrednim subjektima koji su se prijavili, a ispunili su nametnute uslove javnog poziva.

“Dosad je iz budžeta isplaćeno 7.655 minimalnih neto plaća. Toliko se kroz ovaj javni poziv za dva mjeseca prijavilo privrednih subjekata i oni su formalno-pravno ispunili uvjete. Ostatak iznosa od 15 miliona KM stoji na našem podračunu i nadamo se da ćemo nakon izvršenja zakona koji je usvojen s ograničenim karakterom njega moći usmjeriti ka realnom sektoru kroz neke druge programe, kako bi možda i selektivno djelovali, pomažući oblasti kojima treba pomoći”, istaknuo je Mustajbašić.

Nadležne radne grupe izostavile pojedine privredne subjekte

Na nedavnoj sjednici Vlade TK proširen je obuhvat djelovanja kantonalnog korona-zakona, tako da su sada subvencijama obuhvaćene i oblasti kojima je indirektno bio onemogućen rad.

“Naime, resorne grupe iz ministarstava koje se bave tom problematikom su zaboravile, odnosno napravile su previd da predlože autoškole, zatim autobuske stanice i slično. Kroz sadašnje proširenje i javni poziv koji slijedi za juni za ostale privredne subjekte, bit će data saglasnost i za nove djelatnosti, a objavit ćemo i javni poziv za april i maj kako bismo mogli aplicirati”, naveo je Mustajbašić.

Osim spomenutih 15 miliona maraka, Vlada TK je na poziciji razvoja kantona također osigurala 4,1 milion KM, a ovaj novac je namijenjen za pomoć privrednim subjektima kroz poseban program vezano za nabavku mašina, alata i repromaterijala. Prema Mustajbašićevim riječima, javni poziv za dodjelu ovih sredstava trebao bi biti objavljen tokom sedmice.

Također, kroz promjene kantonalnih zakona stvoren je ambijent u kojem je izuzeto plaćanje parafiskalnih nameta koji u konačnici kantonalni budžet koštaju milione maraka, a privrednicima su od pomoći.

Dug i neizvjestan oporavak

S druge strane, iz Grupacije poslodavaca TK navode da će proces sanacije nastalih šteta biti dug i neizvjestan.

“On će biti dug zbog toga što se u određenim oblastima privrednog života nastavljaju negativni trendovi, a neizvjestan jer niko za sada ne zna do kada će trajati pandemija koronavirusa i koji će intenzitet ona imati na radne procese. Također, nepoznanica je i kako će sutra izgledati odnosi na međunarodnom tržištu, odnosno da li će oni u cijelosti biti liberalni ili u manjoj ili većoj mjeri ograničeni raznim mjerama”, kaže nam Karić.

Sklon je mišljenju da će se, ukoliko ne bude znatnih administrativnih ograničenja u međunarodnoj razmjeni, mala i srednja preduzeća u BiH brzo oporaviti iz razloga što su prošla veoma trnovit put u poslijeratnom periodu svog opravka, ali i uključivanja u međunarodnu razmjenu rada.

Kako dodaje, trenutno je potrebno da svaki od nivoa vlasti odmah pristupi kreiranju novih mjera koje bi za cilj u prvom redu imale očuvanje postojećih radnih mjesta.


“Postojeće administrativne procedure su pokazale niz slabosti u njihovom provođenju, a to se posebno odnosi na obuhvat i obim pomoći koju je moguće riješti na osnovu postojećih procedura. Ovo vrijeme je vrlo pogodno da se postojeća vlast, bez obzira na to o kojem se nivou radi, oslobodi veoma velikog broja parafiskalnih nameta koji itekako opterećuju privredu i na taj način omoguće linearnu pomoć svima na koje se ti parafiskalni nameti odnose”, izjavljuje Karić.

Iz Grupacije poslodavaca TK smatraju da je trenutno vrijeme pogodno i za ukidanje velikog broja agencija, ureda i slično koji su sami sebi svrha i koji nemaju ekonomsku, niti društvenu opravdanost.

Pad prihoda u budžetu

Prema posljednjim informacijama, u budžetu Tuzlanskog kantona zabilježen je pad prihoda po osnovu indirektnih poreza u iznosu od 20 miliona KM, u odnosu na izvršenje iz prošle godine. Kada je riječ o porezu na dohodak, zabilježen je rast od 3,5 posto, dok je pad poreza na dobit 2,5 posto.

“Treba uzeti u obzir da je budžet za 2020. projektovan u decembru 2019. kada smo imali jednu dobru situaciju te da je u njega ugrađeno mnogo više obaveza nego što je to bilo u prošloj godini”, naveo je ministar finansija TK.

Kroz određene reprograme obaveza koje je Kantonalna vlada ranije dogovorila stvorena je situacija da je budžet likvidan, a potrebe za sredstvima zadovoljit će i tranša Međunarodnog monetarnog fonda.

“Do kraja godine ćemo imati likvidan budžet i sve obaveze ćemo izmirivati na vrijeme. Nadamo se da će se desiti stabilizacija vezano za ekonomske aktivnosti koje su stale zbog pandemije. Ova godina neće biti upitna, a za sljedeću moramo sačekati projekcije Federalnog ministarstva finansija te se nadati da će situacija u vezi s pandemijom na neki način biti riješena”, zaključio je Mustajbašić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments