fbpx

Dino Osmanović: Zašto sam se kandidovao za rad u Općinskom vijeću Lukavac

9 min. za čitanje

PR tim Naše stranke Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana obavio je kratki intervju sa kandidatom ispred Naše stranke za OV Lukavac i osnivačem Lukavačkog info portala SodaLIVE.ba, Dinom Osmanovićem.

Recite nam nešto o sebi?

OSMANOVIĆ: Ja sam Dino Osmanović, rođen 1984. godine u Tuzli, a osnovnu i srednju elektrotehničku školu završio sam u Lukavcu. Ekonomski fakultet u Tuzli. Za vrijeme studiranja sa bratom otvorio sam firmu za WEB programiranje, dizajn i marketing, a koja je danas sastavni dio kompanije IMEL čiji sam uposlenik.

2009. godine pokrenuo sam Lukavački info portal – SodaLIVE.ba sa ciljem da naši sugrađani, sa privremenom adresom u Iraku i Afganistanu, ostanu na neki način povezani sa svojim gradom i opštinom. Drugi razlog za osnivanje portala je razbijanje medijske blokade i želja da našim čitateljima ponudimo mogućnost komentarisanja određenih tema i razvoj dijaloga. U slobodno vrijeme bavim se brdskim biciklizmom i fotografijom.

dinooZbog čega ste odlučili da se kandidujete na izborima?

OSMANOVIĆ: Sa 32 godine života, mogu reći da sam djetinjstvo proveo u ljepšem i drugačijem gradu, nego što je to Lukavac u ovom trenutku. Gradu koji je imao bazen, zeleni (a ne betonski i opasan po život) park, sportske poligone, uređeno obdanište, Dom zdravlja koji nije prokišnjavao i koji je imao vlastitu dežurnu apoteku, čistu vodu iz gradskog vodovoda, Dom kulture sa mnoštvom organizovanih događaja. Da, sve smo to imali a danas je to nešto čega se sjećamo. I baš zbog toga, što nisam želio da se pomirim sa tom situacijom ja sam odlučio da pokrenem portal SodaLIVE.ba i sada uključim u politiku. Portal je bio prvi “okidač”, pokrenuo sam ga sa nadom da će konstruktivna kritika, koju upućujemo putem portala zajedno sa našim čitateljima, donijeti dobro svima nama. Ali, nakon što sam se uvjerio da lokalna vlast ignoriše glas javnosti, odlučio sam se na ovaj korak – ulazak u politiku. Smatram da je to jedini pravi alat kojim bi se uz odgovoran, principijelan i transparentan rad stvari mogle promijeniti nabolje.

Kada razmišljate o svom komšiluku, šta vam prvo padne na pamet da treba promijeniti, popraviti ili učiniti boljim?

OSMANOVIĆ: Iskreno, mnogo toga treba popraviti. Radujemo se fontani ispred Doma kulture kao da je otvoren Dom kulture, to je dokaz koliko toga nedostaje u ovom gradu. U Lukavcu vladaju podobni i sumnjivi a ne sposobni i pošteni. Policija i inspekcijski organi kažnjavaju one koji im se čine “slabiji” dok “jače” puštaju da rade šta žele. Eto, dovoljno je pogledati reakciju na naš zahtjev Službi za inspkecijske poslove zbog divlje gradnje u centru grada. Osveta preko djece i nastavak gradnje, a Inspekcija nije ni izašla na teren. Lukavcu je potrebno pravo a ne fiktivno i opasno šetalište. Ulica Branilaca Bosne u ljetnom periodu je zatvorena jednim saobraćajnim znakom i pripadnicima PU Lukavac služi za naplatu kazni i ugrožavanje sigurnosti šetača. Lukavac je prije 50 godina posjedovao bazen, danas ga poslije sumnjive privatizacije više nema. Lukavac ima bogato nasljedstvo iz Austrougarske koje je također prepušteno vremenu i taj dio grada danas nezaustavljivo propada i gubi svoj izgled. Najstarija ulica u Lukavcu je uništena i zaboravljena. Dom zdravlja prokišnjava, nema vlastitu apoteku (nekada je postojala) a služi za zapošljavanje podobnih i odanih. Sportski tereni i igrališta za najmlađe su devastirani a ne grade se nova. Općinske službe i uredi mjesnih zajednica ne rade svoj posao, svi čekaju da opština radi za njih i da poznaje njihove probleme a ne rade ništa da poboljšaju život u svojoj zajednici. Vrijeme je da kroz građanske inicijative putem Općinskog vijeća rješavamo probleme komšiluka, mahala i ulica na cijeloj našoj općini.

Mladi napuštaju našu zemlju. Šta općina može uraditi da učini novim generacijama ovaj prostor mjestom gdje žele ostati i graditi svoje živote?

OSMANOVIĆ: Mladima treba pružiti priliku kroz otvaranje StartUp inkubatora i savjetovališta za pokretanje biznisa, poboljšati život u lokalnoj zajednici raznim kulturnim dešavanjima te izgradnjom modernih sportskih poligona i organizacijom drugih sadržaja.

Kroz radu OV Lukavac zalagat ću se da opština Lukavac dobije prvi StartUp inkubator u nekom od prostora koji su u vlasništvu države ili opštine. Time bi se stvorilo  poticajno okruženje za samozapošljavanje mladih ostvarivanjem njihovih poslovnih ideja, povećanjem kompetencija i razvojem poduzetničke kulture mladih. U sklopu centra nalazio bi se centar za savjetovanje pri otvaranju biznisa u kojem bi budući poduzetnici imali sve potrebne informacije i pomoć prilikom otvaranja malog biznisa što je ideja Naše stranke Lukavac iz 2009. godine.

Startup inkubator će okupljati mlade koji imaju znanja i ideje u području informacijskih tehnologija, aplikacija, industrijskog dizajna te studente raznih područja koji imaju poslovnu ideju i žele je realizovati kroz vlastiti posao.

Projekti ovog tipa se finansiraju u gotovo 85% od strane fondova EU. Nekada mi se čini da u Općini i ne znaju za mogućnosti koje pružaju EU fondovi.

Kakvo je stanje sporta danas u Vašoj općini. Šta uraditi da bi općina bolje ulagala sredstva u omladinski i amaterski sport?

OSMANOVIĆ: Stanje sporta kao i u drugim gradovima na općini – katastrofalno. Najveća količina sredstava za sport se ulažu u jedan klub a ta sredstva nisu opravdana ni na koji način. Stadion se “raspada”, naša djeca nemaju gotovo nikakve uslove za trening, prva ekipa se redovno bori za opstanak i sve liči na rupu bez dna. U ostalim klubovima je slična situacija, ali tu je i izostanak finansijske pomoći. Jedini svjetliji primjer su KK Lukavac i ŽOK Smeč koji rade i ne čekaju samo na pomoć drugih. Paradoks je da klubovi koji se finansiraju i budu plaćeni iz budžeta Općine tj. NAŠIM novcem a da roditelji opet moraju za svoju djecu plaćati članarinu i još mnogo toga u tom klubu. Novčana sredstva bi trebalo izdvajati prema zaslugama uz veliku kontrolu, te napraviti reorganizaciju u sportskom savezu.

Danis Tanović pozvao građane Bosne i Hercegovine da glasaju za Našu stranku

Kada biste izdvojili neku organizaciju, udruženje ili neformalnu inicijativu iz Vaše zajednice za koju vidite da daje doprinos boljem stanju u Vašem komšiluku, koja bi to bila? Recite nam nešto više o tome?

OSMANOVIĆ: Iskreno, Art centar je svjetliji primjer rada čiji članovi uživaju u tome što rade i to zadovoljstvo prenose na ostale sugrađane. Organizuju razne izložbe, kolonije, projekte oslikavanja fasada po gradu i upoznavanjem građana sa historijom umjetnosti. U gradu egzistira i frizbi klub. Također, izdvojio bi rad velikog broja KUD na području općine a posebno rad KUD Puračić, KUD Rudar, KUD Sloga i KUD Devetak koji svake godine organizuju međunarodne manifestacije na području svojih mjesnih zajednica.

Kada bi sutra postali vijećnik/vijećnica, kako biste nastavili komunikaciju sa građanima i građankama? 

OSMANOVIĆ: Kao osoba čiji je posao u velikom dijelu vezan za internet, sigurno da bi taj vid komunikacije bio na prvom mjestu. Građanima bi dao mogućnost javnog postavljanja pitanja, prijedloga i sugestija na koja bi u kratkom roku dobili odgovor, a tu je i moja Facebook stranica. Naravno, kancelarija Naše stranke u Lukavcu neće biti zatvorena i to bi bilo mjesto za sastanke sa građanima. Cilj mi je da kroz građanske inicijative i zajedničkim snagama utičemo na rad OV i za bolje svih nas. Građani me i sada mogu kontaktirati na mail dino.osmanovic@gmail.com i ako mogu, sigurno da ću pomoći.

Personalni letak: www.lukavac.net

Facebook: www.facebook.com/osmanovic.dino

Email: dino.osmanovic@gmail.com

 

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

1 glas iz Gnojnice

DOBRE SMO MI KOMSIJE DE TI DAJ PROGRAM ZA ZAPOSLJAVANJE MLADIH

Imas i moj glas iz Dobosnice