fbpx

BH blok Lukavac: “RTV Lukavac u službi jednog čovjeka”

4 min. za čitanje

Općinske organizacije Naše stranke i SDP-a pozivaju rukovodstvo Radio televizije Lukavac da informativni i politički program proizvode u skladu s postulatima novinarstva kakvi su nepristrasnost, nezavisnost i objektivnost. Smatraju da je televizija stavljena u službu političke promocije aktuelnog načelnika i novoformirane stranke čiji je član – Socijaldemokrata BiH. Saopštenje objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Posljednjih mjeseci svjedoci smo stavljanja javnog medija općine Lukavac, koji bi trebao biti servis svih građana, u službu i promovisanje samo jedne stranke i njenog osnivača. Od svog osnivanja RTV Lukavac nije zapamćena ovakva naklonost i ciljano favoriziranje novoosnovanog političkog subjekta kojem pripada i aktuelni načelnik Općine, dok drugi mogu biti zastupljeni malo ili nikako u ovisnosti kako to odredi uredništvo.

Činjenica je da je RTV Lukavac javni medijski servis svih građana koji poreski obveznici općine Lukavac plaćaju 440.000KM i minimum onoga što se očekuje je profesionalizam, nepristrasnost i objektivnost u radu. Nedavni odgovor glavnog i odgovornog urednika RTV Lukavac u one man showu u kojem govori o tome kako se politički subjekti trebaju prethodno edukovati kako bi učestvovali u izbornom procesu te kako se na novinarstvo vrši pritisak i pokušava zloupotrebljavati medijski prostor je neprihvatljiv jer zaboravlja navesti primjer klasičnog pritiska na medije i zloupotrebu aktuelnog načelnika na posljednjoj, vanrednoj sjednici OV Lukavac, kada je isti naredio kamermanu RTV-a da okrene kameru u pravcu kojem on zapovjeda i time se stavio u ulogu glavnog kreatora uređivačke politike RTV Lukavac.

Niz je primjera u kojima načelnik Općine zauzima najviše prostora promovišući sebe i svoju najnoviju političku stranku na javnom servisu, međutim posljednji primjer je prevazišao sve profesionalne norme i eklatantno demonstrirao pristrasnost.

Naime, postavlja se pitanje šta radi ekipa RTV Lukavac na Izbornoj konferenciji GO SD BiH Tuzla? Zašto je to bitno za Lukavac?

Iako se titula načelnika ne može koristiti na mjestima koja nemaju veze sa funkcijom načelnika, na istoj konferenciji u Tuzli se obraća načelnik Općine Lukavac (najavljen u prilogu emisije LTV aktuelno kao načelnik Općine Lukavac), zašto i kakve benefite to donosi našim građanima?

Prilog koji se emituje u udarnom terminu, LTV aktuelno, koji traje oko 19 minuta, trećinu vremena ispunjen je obraćanjem samog načelnika na stranačkoj konferenciji i njegovog tuzlanskog kolege. Još jednom se postavlja pitanje zašto je to bitno za Lukavčane?

Očito je iz navedenih primjera da je naš javni servis stavljen u funkciju propagande načelnikove najnovije stranke, što je za građane općine Lukavac koji ga finansiraju apsolutno neprihvatljivo.

Na kraju, pozivamo uredništvo i direktora JU RTV Lukavac da uređivačku politiku vrate u okvire profesije, poštujući objektivnost i nepristrasnost. Također pozivamo UO JU RTV Lukavac da, pored navedenog, koriguje i rukovođenje javnom ustanovom te javnost upozna sa informacijom koliko uposlenika je steklo pravo za odlazak u penziju a još uvijek su u radnom odnosu i da javnosti napokon dobije odgovor i ugovor, koliko je RTV Lukavac platila iz džepa građana koncert Halida Bešlića 2019. godine u okviru Sajma LIST?

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zanči svim SDPovcama želim dugu i tešku bolest zvanu Edin Delić da ih ebe snažno i u budućnosti, jer su je sami proizveli…
Kancer je došao po “svoje”!

Cips i keš koji izvlači iz opcinskog budžeta mutvaka vežu za Lukavac.

Do juce ste se zaklinjaliu ozrenca delica da je demokrata a sad vi sdp-ovci protiv ozrenca delica . Kako je onda drugim strankama df , sda , sbb kada vama vas ozrenac smeta . Neko je jednom napisao ozrenac delic pravi SJEVERNU KOREJU OD NASEG LUKAVCA a ja mislim da je ovo samo pocetak kraja ozrenca delica

Molim koronavirus da zahvati ovu gamad

I vi ste usr..na stranka bez plana i programa za buducnost.Ne obecavate nista a jos manje cinite.To vam je izgleda taktika stranke,nismo nista obecali ali zato nismo nista ni uradili.Trudite se iz petnih zila da oljagate bilo koga da bi profitirali.I vas je pun K…c narodu Odj… vise i vi sa vasim apelima i ljigavim tekstovima.

Drugovi moji, k'o sto ste Ga zdusno pravili,moracete Ga i zdusno razvalit. Inace se dobro ne pise…

Izvinjam vam se koje sam uvrijedio dok sam branio Delića
On je meni ko i Mujkić Grozan
Biramo ni SD ni SDA nekog Trećeg