fbpx

Vaš stav: “Zašto su zaboravljeni mještani Šikulja?”

3 min. za čitanje

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo upućeno Kabinetu načelnika i JP RAD objavljujemo bez izmjena.

Poštovani, s obzirom da informacije ne mogu dobiti drugim putem, a i pošto nisam jedini u selu kojeg ovo zanima, obraćam vam se ovim putem.

Interesuje me da li je u skorom planu izgradnja vodovodne infrastrukture u Šikuljama? U posljednjih 10-tak godina se govori u tome, ali nikada nije poduzeto ništa što bi nama, stanovnicima sela Šikulje, ulilo ikakvu nadu u ostvarenju ovog planiranog poduhvata.

U mjesecu avgustu, najtoplijem mjesecu u godini, u mnogim domaćinstvima u Šikuljama vlada nestašica vode, jer i vlastiti bunari koje imamo se u ovom periodu isprazne, pa su stanovnici primorani kopati i alternative bunare i kopati ih na različitim mjestima u svojim dvorištima, što ne ide u prilog stanovnicima ni estetski, a ni finansijski.

I u mom bunaru, koji sam iskopao 2015. godine, nakon jakog zemljotresa koji je pogodio ovo područje nekih 15-20 dana ranije, stalno nedostaje vode, te sam primoran upitati da li općina planira išta poduzeti po ovom pitanju? Ne znam kome drugo da se obratim.

Također me zanima i kakvi su planovi vezani za putnu infrastrukturu sela Šikulje s obzirom da smo sada više kao vikend naselje, a ne kao selo, jer nam je omogućen (veoma loš) put iz samo jednog pravca, pored bivše kasarne i kroz Smoluću, dok su druga dva puta, koji su vodili do Lukavca kroz Koksaru i do Dobošnice zatvorena djelovanjem Rudnika Šikulje.

Stadion Šikulje je također nestao djelovanjem Rudnika Šikulje, a nikada nismo imali priliku ni dobiti alternativni, te je tako i klub Sloga Šikulje bio primoran da prestane sa djelovanjem.

Nemamo ni telekomunikacijskih usluga BH Telecoma, te smo primorani koristiti privatne servise za internet i televiziju i smatram da je i ovo jedan od problema koji treba imati adekvatno rješenje. 

Volio bih da mogu dobiti adekvatan odgovor koji bi nam ulio neku nadu u opstanak našeg sela, s obzirom da ovako izgleda kao da nas primoravate da ga napustimo, jer smo odsječeni od ostatka općine, iako smo udaljeni od grada samo 5,5 km zračnom linijom.

S poštovanjem,

Nezadovoljan i zabrinut stanovnik općine Lukavac

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Slusaj zabrinuti mjestaninu sela Sikulje.
Kasno si se sjetio. 10 godina cekas. A znao si malo do Smoluce kada zafali drva i građe i poneka vocka. Glasao si za Dzevdu i SDA godinama i dok vas je zastupao. Slatke su rudnicke pare. Kad je doslo do grla opa. Pa mogao sam mail poslati kako nista nemamo. Pomiri se da ce jednog dana rudnik i to malo poravnati a vi postati “gradani” Lukavca. Stan trosoban,a vikendica u Sikuljama.

Glasanje u Šikuljama je uvijek nepredvidivo, i to zna ko je u Šikuljama bio. Borba je tu između crvenih i zelenih, a ni od jednih građani nemaju nikakve koristi. U rudniku nema Šikuljana da rade, odmah nek se zna. Ako ima, to je neki pojedinac.
Rudnik nema nikakvih planova da ulazi u Šikulje, a što znam iz razgovora sa samim direktorom istog, dok općina i ostali sve odlažu sa istim tim riječima “jednog dana će rudnik doći, bla bla”.
Moji roditelji žive u Šikuljama, ja nisam tu, ali politička retorika je preglupa i preočita da zavlači ove mještane Šikulja nekim obećanjima i bio je red da neko makar nešto napiše javno. Šikuljani i sami znaju i svjesni su da ih se društvo odreklo, pa tako su ukinuli i javni saobraćaj vikendom, i školu, i džamiju (tj. nema ni efendije), a kako je krenulo ostat će se i bez puta. Bit će izolacija.

Zar nisi nezadovoljni i zabrinuti stanovnik MZ Šikulje?? Postavio si mnogo bitnih pitanja na pogrešnom mjestu! Gdje Vam je “baja” Kelec?? Što njemu nisi postavio pitanja? Zašto nisi tražio da se ta pitanja postave na Opštinskom vijeću dok je taj isti “baja” bio vijećnik?? Zašto na kraju krajeva nisi otišao u ured Načelnika pa postavio ta pitanja? Misliš da ćeš ovdje dobiti neke odgovore?
Porijeklo vučem iz Šikulja i djetinjstvo sam provodio u Šikuljama. Žao mi je što je na rubu propasti ali nije jedina MZ koja je u takvoj situaciji. Jedino specifično je opasnost koju nosi blizina PK Šikulje. U sličnoj situaciji su MZ Jaruške, MZ Orahovica ili MZ Babice, možda i još neke. Nema vodovoda, kanalizacija, putevi loši, rasvjeta i mnoge druge stvari. Ali ovo sigurno nije mjesto da se traže odgovori na ta pitanja.

MZ gnojnica uvjek ima vijećnika iz PDA ili SDA a nema:Doma Kulture,Fudbalski klub,KUD…
Nema Ništa ali zato SDA/PDA vijećnike ima

Vijećnik Almir PDA,bila Nihada SDA,Djuro SDA
Zaposlena Zena u klinici u Gračanici,Sin u Vojsci,Imao objekat