fbpx

U Brijesnici Donjoj pronađen minobacački projektil

2 min. za čitanje

U naselju Brijesnica Donja u blizini Lukavca ekipa Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pronašla je minobacački projektil zabijen u drvo, koji je ubrzo po pronalasku i uništen.

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Lukavac, Jablanica, Bihać, Kreševo i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršili su u utorak i uklanjanje pet eksplozivnih sredstva, tri okvira za AP i 16 komada municije kalibra 7.62 milimetra.

Pronađeni projektil RPG-7 se smatra gotovo sastavnim oružjem skoro svih ratnih okršaja. Uveden je u upotrebu još 1961. godine, a još ga koristi veliki broja armija širom svijeta zbog niske cijene, velike efikasnosti i skoro nikakvih potreba za održavanjem.

Iz FUCZ-a smatraju da ovaj projektil stoji u drvetu još od minulih ratnih sukoba te ističu da je pravo čudo što nije eksplodirao pri samom zabijanju u stablo.

“Ovo je još jedna u nizu neobičnih pojava s kojima se susrećemo u radu. Mi smo i ranije pronalazili razne projektile, ručne bombe koje su ostavljene u drvetu, a onda drvo nerijetko obraste oko eksplozivnog sredstva. U konkretno ovom slučaju šumari su uočili projektil te su nas kontaktirali”, rekao je za Klix.ba Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

On je također uputio i apel svim stanovnicima BiH da ukoliko negdje vide minu ili neku drugu vrstu eksploziva da odmah pozovu policiju ili Civilnu zaštitu te da ih ne pokušavaju samostalno ukloniti.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gdje je Brijesnica pa jos Donja?
Jel i onu ljustraju Radnicki?