fbpx

Vrijeme je gripe i prehlade, ojačajte imunitet

2 min. za čitanje

Nemojte olako posezati za lijekovima i antibioticima, jer će se u tom slučaju vaš organizam osloniti na tu vrstu pomoći a ne da se sam brani i da se stvara imunitet.

Ako mislite da je vaš imunološki sistem slab, prionite na posao kako biste svoj organizam ojačali jer je vrijeme prehlada i gripa.

Zdravlje je nešto najdragocjenije što imate i morate mu se posvetiti što je više moguće. Prije svega organizam i vaše tijelo moraju biti odmorni.

Zato vam je potrebno dosta sna. Pokušajte spavati osam do 10 sati. Kvalitetan san pomaže brzom popravku od bolesti, ali nije samo san dovoljan kako bismo ostali zdravi. Također je važna uravnotežena prehrana.

Hrana sa visokim sadržajem antioksidansa je odlična za imunitet. Jedite što više raznovrsnog voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, te cjelovitoh žitarica. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od raka i drugih oboljenja, a jačaju imunitet.

Vježba i kretanje su, također jako važni. Vježba tijelo čini otpornijim i povećava se cirkulacija krvi u tijelu. Vježbanjem se izbacuju i toksini iz organizma.

Našem organizmu je treba voda, naročito kada smo prehlađeni ili bolesni. Unosom dosta vode također čisti tijelo od toksina, ali i hidrira vaš organizam.

Budite nasmijani, jer, kako kaže ona narodna, smijeh je lijek. Pozitivan stav i smijeh smanjuje hormone stresa a povećava imunološke ćelije sistema koje napadaju virusi.

Nemojte olako posezati za lijekovima i antibioticima, jer će se u tom slučaju vaš organizam osloniti na tu vrstu pomoći a ne da se sam brani i da se stvara imunitet.

Svakako je važno da prestanete sa konzumacijom alkohola i cigareta, kao i masne hrane, velike količine šećera i aditiva.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments