fbpx

Treba li da jedete sjemenke lubenice?

2 min. za čitanje

Koliko god da se trudite da izbjegnete sjemenke lubenice dok jedete ovo voće, sigurno vam se ipak desi da neku progutate. Da li je bezbjedno progutati ove sjemenke i kako one mogu da utiču na zdravlje?

Nije ništa strašno ako progutate semenke lubenice, kaže nutricionistkinja Bet Voren, dodajući da je “bezbijedno jesti ih”.

Međutim, jednu stvar treba da znate…

“Kada ih progutate 100 odsto sirove – drugim riječima, kada imaju onu crnu opnu okolo – ne možete da ih svarite, već ćete ih cijele izbaciti iz tijela”, pojašnjava dijetetičarka Keri Gans. Dakle, završiće u WC šolji za dan ili dva, kao i kada progutate žvaku…

Ali, upravo to je razlog koji može da stvori neke stomačne probleme, poput nadutosti ili gasova kod ljudi koji imaju osjetljiv sistem organa za varenje, posebno ako pojedu mnogo sjemenki, upozorava dijetetičarka Džesika Kording.

Takođe, sjemenke lubenice mogu da uzrokuju konstipaciju.

“Sve zavisi od toga koliko ih pojedete”, kaže dijetetičar nutricionista Džina Kitli. “U njima ima dosta nerastvorljivih vlakana, što može da uspori sistem za varenje ako u njemu nema dovoljno vode i drugih sastojaka da pokrenu sjemenke kroz creva”.

Ono što mnogi ne znaju je da sjeme lubenice zapravo ima i sjajan uticaj na zdravlje, ali ako se jede skuhano.

Na primjer, ove sjemenke su dobar izvor magnezijuma, a zahvaljujući antioksidantu likopenu dobro djeluju i na zdravlje srca. Sjemenke lubenice sadrže i brojne druge važne vitamine i minerale, poput folata, mangana, cinka i malo željeza.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments