fbpx

Proljetni umor: Mit ili stvarnost?

2 min. za čitanje

Svaka promjena vremena Nataši Tadić iz Tuzle donosi glavobolju, ali doslovno. Prate je još i bolovi u kostima, nesanica i promjena raspoloženja, a sve pod udruženim nazivom –  Hronična meteoropatija.  Posebno je, kaže Nataša, izražena tokom proljeća, piše RTV Slon.

S obzirom da su klimatske promjene sve gore, i meni je sve gore, i pogotovo ovo prelazno godišnje doba. To odbolujem kvalitetno.  Loše spavam, nervozna sam, razdražljiva, bolove imam katastrofalne. Nekako izdržim radni dan, moram obaveze svoje rješavat, naučila sam živjeti s meteoropatijom.” kaže Nataša Tadić.

Svi navedeni simptomi izraženi u ovo doba godine znak su za proljetnog umora. Gubitak energije u proljeće nije bolest već fiziološko stanje koje, vjeruje se, nastaje i zbog hormonalnih promjena.

“Može da se javi zbog toga što smo imali taj smanjen period sa suncem, pa će sad doći do promjena.” dodala je Maida Kapidžić Nišić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje 

Sunce nadomjestiti ne možemo, ali ono što možemo promjeniti jeste način ishrane. Jedan od savjeta je da se obrati veća pažnja na kvalitet hrane koju konzumiramo.

“Moramo unositi dosta svježijeg povrća, svježijeg voća, a izbjegavati u principu fabrički prerađenu hranu, a tu su suhomesnati proizvodi i konzervirana hrana u bilo koju svrhu.” nastavio je Almir Azabagić, specijalista nutricionizma i dijetoterapije .

Od tri do četiri sedmice može trajati proljetni umor, a javlja se od marta do sredine aprila.

“Ako neko osjeća stalnu napetost, ne može da spava, previše spava, umor duže od tog perioda, onda bi trebalo da se jave, jer to definitivno ne spada u proljetni umor.” zaključila je Maida Kapidžić Nišić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje.

Vrijeme u prirodi na svježem zraku, fizička aktivnost i boravak na suncu, ali i kvalitetan san, mogu vam pomoći da se osjećate bolje tokom razdoblja proljetnog umora.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments