fbpx

Općina Lukavac prezentovala “najmodernije” i “savremeno” obilježavanje gradilišta

2 min. za čitanje

Kako to naši lokalni političari vole napisati, a posebno načelnik Edin Delić, koji često ni započete, a posebno nezavršene projekte naziva “najmodernije”, “savremeno”, “generacijsko”… tako ćemo i mi način obilježavanja i zaštite gradilišta koje se nalazi na mjestu starog spomenika u Puračiću nazvati tako, “najmodernije” i “savremeno”.

Ovako je obilježeno gradilište Obeliska na mjestu starog spomenika borcima NOR-a. Riječ je o spomeniku čije značenje i simbolika do danas nije objašnjena, a gradnja kasni punih 45 dana što je tačno 1.5 puta više od potpisanog vremena za gradnju (30 dana).

I pored toga, Opština Lukavac kao nadzorni organ čeka bolje dane, čije Službe nisu ni pomislile da pokrenu ugovorne stavke i opomenu izvođača radova i zaračunaju zakonske penale, koji su dogovoreni potpisanim ugovorom.

Izvođač je samo usmeno izjavio (što se nigdje ne uzima kao ozbiljno) da vremenski uslovi ne dozvoljavaju gradnju, što su očigledno u Opštini Lukavac i prihvatili, ali fotografija pokazuje nešto drugo – uslovi su idealni za gradnju.

Također, Izvođač koji kasni 45 dana sa ispunjenjem ugovora, gradilište nije označio kako je to Zakonom propisano, a Opština Lukavac to toleriše iako su prekršene gotovo sve tačke pomenutog zakona:

PREKRŠENO – prema Zakonu o građenju FBiH, gradilište mora biti ograđeno radi sprečavanja nekontrolisanog pristupa ljudi na gradilište.

PREKRŠENO – Gradilište se nalazi na cesti – raskrsnici i kao takvo mora biti obilježeno i saobraćajnim znakovima.

PREKRŠENO – Gradilište mora imati na vidnom mjestu istaknutu ploču sa svim relevantnim podacima o građevini i sudionicima u građenju (naziv investitora, naziv izvođača radova, naziv projektanta, naziv i vrstu građevine koja se gradi, vrijeme početka i završetka radova).

Zakon očigledno ne poznaje ovo rješenje obilježavanja i osiguravanja gradilišta koje možete vidjeti u Puračiću. Za ovo će izgleda tek da se čuje i bude nazivano kao najmodernije i najsavremenije rješenje. Samo da do ljudskih žrtava ne dođe.

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

SVAKA CAST SODA LIVE NA CLANKU NAUCITE ONOGA delica LAFINASA DA POSTUJE ZAKON

Od Delića samo ostaje degeneracijska lafina, kakav ublehas …ovako ko ovaj politički teletabis se samo još provaljivala svaki dan Kolinda Ko Glavar ko Kitarovic

Lijepo kazem iskopati dobru rupu i vanjsku halu smjestiti u sredinu kruznog toka.

Samo obiljezavanje gradilista je nedovoljno.Obzirom da ce ova sapunica trajati mjesecima,biva do pred vaser, mora se dobro osigurati.Ovako otvoreno gradiliste,sa “buketom” neobjezbijedjenih ankera je zaista velika opasnost za pjesake i automobile.Posto je to najprometniji dio Puracica,rizik postoji u svakom momentu. Pogotovo su u opasnosti djeca.ON bi morao to da zna i da intervenira kod izvodjaca radova da potpuno obezbijedi gradiliste.
P.S. Obzirom na iskustva s Njime,ne bi me zacudilo da objavi da je gradiliste “NAJMODERNIJE” u drzavi,pa tako i zastita.ON sve zna smije i umije…

Poceo sam da imam vise saznanja o Puracicu nego o Lukavcu uopste.Svaki drugi dan nesto Puracic ovo ono.Pitam se da nije neko iz ovog mjesta dobio na koristenje ovog portala?

Hasane ako u tvom mjestu npr. Kruševici ima ovakva situacija, da se ruše spomenici iz relativno bliske prošlosti ( NOR ), a da o tome niko ne pita organe MZ ili boračka udruženja, već samostalno sa odbjeglim kadrom SDA koja mu je dala sve, penzionerom a Ministrom boraca za PDA ( rova nije vidjeo već u MUP u guzicu sklonio) pravi Obelisk, onda ti to javi.Portal će svakako informisati i o tvojoj MZ .Rušenje spomenika nećeš naći nigdje u Svijetu.Restauraciju da , rušenje ne.

Hasan Politika je bio bolji…

Milenko, Ovaj ovdje što komentariše, je izgleda ipak Hasan Polikita…