fbpx

VAŠ STAV: “Velika istina i seoska tajna o komšijama lopovima”

4 min. za čitanje

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigle su fotografije i poruke naših čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

Dobar dan građankama i građanima Lukavca, dobar dan Bokavljanima s legalnim gradskim vodnim priključcima, a nek je dobar dan i Bokavičkim ilegalcima, kao i radnicima vodovoda i svim glavama koji dopuštaju da se naša prljava voda krade.

 Je li nas sramota?

Sad ću postati najveća tračara i reći jednu veliku istinu i javnu seosku tajnu o svojim komšijama lopovima.

Oni su jako snalažljiva i pametna bića. Dok smo svi žmirili oni su znali kako se sijeku i spajaju cijevi pa su sami sebi doveli vodu ispred kuće, u kuću i u sve pomoćne objekte. Dok smo mi, neznalice, morali zvati radnike vodovoda da nam oni priključuju i stavljaju nekakve satove koje dan danas isplaćujemo. Kažu plaća se što stoji tu i mjeri koliko vode prođe kroz te cijevi i plaća se ta voda što je prošla i ona koja je nekud istekla. Pitam se, kud li istječe, a u dvorištu zemlja popucala od suhoće.

Govore da moraju biti redukcije, jer se puno troši voda. Uvjeren sam da sve vodne platiše znaju reducirati vodu, ako ne po razumu, onda po novčaniku. Ništa nije džaba, za neke.

Tako ja svoje cvijeće i ono malo bašte zalijevam poganom vodom koja mora da isteče nakon redukcije, veš mašinu upalim pa pored nje držim stražu s kantom vode, ako slučajno nestane da se nadomjesti. Skoro svakoga dana donosimo pitku vodu s izvora koja nam polahko postaje glavni vodni resurs. 

Moj komšija je baš čistunac. Stalno pere svoje pločnike i to punim mlazom, da ne ostane koja praška.  Njegovo cvijeće je luksuzno ono se zaljeva prozirnom vodom svako veče, zemlja mora biti dobro natopljena da bi cvijet zadržao svježinu tokom čitavog dana. Ni trava ne smije da oskudijeva, da bi imala svoju zelenu boju prskalice svako veče rade svoj posao, nekada se komšija zasjedi ili ga prevari san pa prskalica dočeka jutro okrećući se po njegovom hidriranom dvorištu. Svojom snalažljivošću uštedio je, pa se može počastiti i flaširanom vodom za piće.

Tako ja slušajućI okretanje prskalice, svako veče pitam se zna li on da je lopov, jer ja shvatam koja sam budala pa sam do sad dopuštao.

Nije u našem mentalitetu da prijavljujemo komšije, znamo da trebamo. Koliko god si u pravu komšijska veza i sklad su bitniji. 

JP „Vodovod i kanalizacija“ na vama je da izađete na teren, da provjerite sve, svaki centimetar cijevi, otklonite sve nepravilnost, regulišete sve neispravne priključke i počnete raditi upotpunosti svoj posao. Redukcije su vaša krivica, ilegalni priključci također, ne provjeravate. Znamo da u vašim kadrovima ima uspješnih i znanih ljudi.

Neka se dokažu i riješe problem!

 Svjedoci smo raznih nemilih događaja u našoj okolini, ne želimo da se naše mjesto i naš Lukavac vrti po rubrikama Crne Hronike zbog komšijskih svađa.

 Zato JP „Vodovod i kanalizacija“ odradite svoj posao! 

 I vi komšije ilegalci, možete se pogledati u ogledalo malo protresti i legalno priključiti na ovu našu prljavu gradsku vodu, pa da se zajedno borimo za čistu i pitku.

Žedni Bokavljanin

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve dok se ljudi ne pobune i ne dignu glas i dupe, nece se u Bosni nista promijeniti. Sve se zna, a svi sute…trpe… Koliko nepravde se vidi golim okom, a gdje je ono sto se krije tajno.
Ustanite gradjani i gradjanke i borite se za sebe i svoje dobro. Prijavite policiji parkirana auta u po raskrsnice, prijavite inspekciji bacanje smeca u rijeke i sume, zovite komunalno i el.distribuciju kad uvidite nepravilnosti, zalite se sto niste prosli na konkursu ( a vec se znalo ko ce bit primljen ), trazite od NACELNIKA da objasni sva silna zaposljavanja u opstini i domu zdravlja, …
Izadjite na ulice i trazite osnovna ljudska prava, a to su cista voda i cist zrak!!!
Omladina sjedi po kaficima dan/noc, umjesto da pokrenu proteste, blokade, ako treba i drzavni udar.
Pa u Njemackoj se aktivisti lijepe po autoputu ( o kojem Bosna moze sanjat ) jer traze da se auta manje voze.

Ali ne…svi imaju orahe u dzepovima, pa je lakse pisat anonimno na Soda Live 🤫

Sto nisi trazio od Mujkica,da objasni sva silna zaposljavamja u opstini…kada je bilo oko 190 zaposlenih,a sada 150.

Trazio itekako. Trazio da i mene zaposli ili barem fakultetski obrazovanu zenu, ali nista.
Pa se ponadao da ce Delic posteno obavljat konkurse, a on malo je reci jos gori…helem ustani narode, jasu nas ko konje.

Poslije ovog teksta prijavi komsiju koji krade vodu, jer ti placas za njega. Potpisi se anonimno kao i ovo pismo sto si potpisao ako neces da komsija sazna ko ga je prijavio. A ako sazna ko ga j..e svakako je lopov.

Bravo, ako krade, nek zna da znaju da je lopov.

Evo sigurno citaju ovaj tekst majstori iz komunalnog i češu se po dupetu