fbpx

VAŠ STAV: Politika u doba korone

7 min. za čitanje
Coronavirus outbreak and coronaviruses influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena

Piše: mr.sci. Mirza Mujagić

Da su politička moć i položaj postali ambicija i interes koji u svakom pogledu i u svakoj instanci nadmašuje interes generalne populacije , može se kroz analizu ustanoviti na primjeru općine Lukavac. Naime, svjesni opasnosti koja nam prijeti, već u prvim danima prima facie borba protiv virusa počinje poprimati svoju političku konotaciju. U političkom svijetu takva pojava se karakteriše kao prihvatljiva, jer je kompeticija o reprezentaciji i očuvanju javnog interesa uvijek prisutna. Međutim, ono što karakteriše našu stvarnost je činjenica da je plan borbe protiv virusa rukovodećih organa koncipiran po linijama političke borbe per se.

PRERANI IZBORI

Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, je već u prvim trenutcima uvođenja mjera Kriznih štabova, hitro i javno započeo svoju političku kampanju, obznanjujući na svome profilu namjeru kandidovanja na nadolazećim lokalnim izborima. Očigledno se dotični vodi Makijavelijevim postulatom da politčki cilj pravda sredstvo a time i trenutak, odnosno Hegelovim da je politički moral ono što politika odluči da jest. Ne birajući sredstva ni vrijeme, a s ciljem očuvanja političkog položaja, započinje širenje virusa, koji ne uzrokuje pulmonarna oboljenja već trovanje sposobnosti kritičkog rasuđivanja, ili s konkretnom strategijom slobodu izbora.

Uvedene mjere, neizvjesno stanje, manjak medijskog, političkog i sistematskog nadzora nad kontinuiranom transparentnošću javnih procesa je prilika za sve one koji žele javna sredstva „privatizovati“ odnosno trošiti na način koji smatraju adekvatnim. Novonastala situacija bi dopustila slobodnije raspolaganje obimnim finansijskim resursima. Međutim, krizne situacije i zahtjevaju takvo djelovanje koje bi povećalo i osiguralo efikasnost i efektivnost provođenja izrečenih mjera.

Ono što nas treba brinuti je način na koji je Edin Delić ušao u kriznu situaciju borbe protiv virusa, a to je obznanjivanjem svoje kandidature. Očigledno da Delić ne želi sredstva na raspolaganju trošiti kao aktuelni načelnik nego kao kandidat za načelnika na nadolazećim lokalnim izborima. Takvim stavovima i djelovanjem on eksplicitno poručuje građanima općine Lukavac : NAPRAVITE SVOJ IZBOR, NAPRAVITE  GA ODMAH. Uz pripremljenu strategiju s takvom porukom Deliću je bilo potrebno samo javno obznanjivanje kandidature. Narode u strahu, panici, izolaciji, narode u neizvjesnosti i narode u opasnosti, napravite svoj izbor, napravite ga odmah, a ja sam vaš izbor, kroz zrak, predmete i neposredni ljudski kontakt Delić počinje širiti svoj virus.

STRATEGIJA ZA KOLAPS

Ono što bi građani trebali znati u ovim trenutcima je sistematski plan nadležnih organa u procesu prevencije i borbe protiv virusa. Poštivanje preventivnih mjera, kao izričita obaveza svakog pojedinca jedan je od najznačajnijih strateških koraka. Shodno kapacitetima i mogućnostima, nadležne službe i organi za sada uspješno sprovode identifikovane mjere, za šta zavrijeđuju našu zahvalnost.

Međutim, već elaborirana politička uplitanja u izradi plana aktivnosti za borbu protiv virusa, ako uđe u našu općinu, neminovno dovode do kolapsa cjelokupnog sistema i ugrožavanje života više od 40.000 stanovnika. Ovdje se prvenstveno misli na odnos Delića prema JU Dom zdravlja Lukavac koji će u najgorem slučaju postati jedino uporište ove velike borbe. Politička strategija Delića, kao kandidata za načelnika, je izolacija JU Dom zdravlja Lukavac, ukidanje finansijske podrške u određenom obimu, odnosno ne potenciranju pomenute ustanove kao predvodnika u ovoj borbi. Iako je i sam Delić zagovornik i inicijator postavljanja stručnog kadra i mišljena u prvi plan i red, on sam ne želi priuštit taj luksuz da kormilo prepusti struci i instituciji. Možda je čak on i jedini načelnik koji je u potpunosti degradirao i obezvrijedio općinski Krizni štab. Zbog političkih namjera, Delić je spreman posredno i neposredno ugroziti zdravlje i status svih stanovnika općine Lukavac, isključujući i zaobilazeći ključne institucije i faktore sanacije problema odnosno JU Dom zdravlja Lukavac i JU Centar za socijalni rad Lukavac.

POLITIČKA VOLJA

Delić je, kao produženu ruku, oformio i instalirao tim podrške građanima općine Lukavac. Inicijalno pohvalno i za primjera i poziva da se svi na taj način aktiviramo i pomognemo našim komšijama i ljudima u potrebi. Vrijedni mlad ljudi. Međutim, potrebno je istaći činjenicu da je grupa neformalnog karaktera, nestručnog kadra, karantinirana u prostorijama Općine, na koju se može s pravom i skepticimom gledati kao na još jedan od mehanizama političke promocije.

Osim političkih stranaka koje su promptno reagovale i izrazile negodovanje ovakvim pristupom u osjetljivim trenutcima, pozivajući na prevazilaženje razlika i stavljajući se na raspolaganje, to su učinili i građani općine Lukavac. S korona virusom pala je prva Delićeva domina, monstrumizacija pojedinih građana i separacija stanovništva po političkim torovima, a koji se baš sada, u ovim kriznim situacijama ujedinjuju i potpomažu, to su pravi građani općine Lukavac.

Kao analitičara, koji nastali fenomen posmatra kroz političku prizmu, imam osjećaj zabrinutosti za razvoj i slijed događaja u momentima kad i ako nastupi „najgori scenario“. Uspostavljanje sistema po mjerilima Delića neće niti može preživjeti takvu borbu, te će općinu Lukavac dovesti u stanje kolapsa. Kao izraz uvažavanja političke volje, barem u trenutcima krize ili nesreće fokus treba biti uspostava sui generis sistema, povezivajući sve aktere i faktore čija inkluzija može osigurati snagu i stabilnost. Bona fide saradnja političkih subjekata, i svih građana općine Lukavac, stavljanje političkih interesa u hibernaciju i rad na promociji interesa građana su najvažniji elementi sistematske borbe koja je pred nama.

S poštovanjem.

mr.sci. Mirza Mujagić

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gospodin,mr.sci. Mirza Mujagic je strucno,inteligentno i odmjereno napisao preciznu analizu bremenitog i aktualnog vremena koje ce biti velika proba struke,politike. i zrelosti drustva. Gdje pocinje struka a gdje se zavrsava politika. Gdje se strucna i strukovna kompetentnost preferira i obavezuje, a gdje politika treba da se zavrsava i obezbjedjuje djelotvorni ambijent struci. Naravno da ovdje nije rijec samo o medicini,nego o svim segmentima jednog drustveno-politickog sustava u kojemu je covjek.gradjanin i polaziste i ishodiste.Pojedinci cine kolektiv,ali kolektiv nije i ne moze biti samo pojedinac.Pojedinac ne moze da zma i cini vise od drustva tj.kolektiva.Pojedinac je njegova osnovna jedinica u ogromnom sustavu kolektiva-drustva u kojemu svako ima svoje mjesto,obavezu i znanje,zavisno od iskustva,obrazovanja i struke.Pozeljni su pojedinci koji mogu i znaju da preuzmu dio odgovornosti i urade svoj dio posla.Drustvo je beskrajni lanac koji je sazdan od karika i samo kao takav je jak i smislen.Jedna karika ,kao jedinka , ne zamjenjuje lanac nego ostaje sama za sebe i najcesce-puca.ondje gdje je natanja . U slucaju nacelnika gospodina,prof.dr.sci.Edina Delica najbolje se vidi primjer. Dosta ste inicirali i uradili ,ali okrenite se,nacelnice, svome dijelu obaveza i zadataka i obezbijedite pojedincu u kolektivu,obezbijedite znanstvenicima i struci da ucine najbolje za drustvo i sebe. Sagledajte sinergiju drustva,kolektiva i pojedinca i njihovih uloga u zivotu ,pogotovo sada kada je najteze.Ostavite sada Mesijanstvo ,licne ambicije i pöliticke kombinacije. Obezbijedite medicinarima ,prvenstveno,da uspijesno rade posao koji je u ovakvim trenucima mnogo vise od “zanata”. Oni su sada oni LJUDI koji su preuzeli sve nade i rizike trazeci spas za drustvo.Njima je najteze.
Tezina aktualnog trenutka trazi apsolutno jedinstvo kompletnog drustva i posebno-politike, ciji je zadatak nosi svoju specificnu tezinu.Politika je stvar moguceg,ali i nuznog.
Zelim Vam svima mnogo zdravlja i uspijeha u ovim trenucima.

Ovaj nasao pricati sto mu je drzava platila specijalizaciju da bi danas bio privatnik i nista nije drzavi vratio…tipucni SDA poltron…Ubica drzave

Povraća mi se od SDA.

mali pokvareni SDA-ovac nasao pisati. Cuj fola stručan, analitičar i sl. Obični SDA-ov kritičar svega što je dobro hahahah

Veliki pokvareni SD zasto ako tako mislite o SDA klecite na koljenima u vladi TK . Nego vi delicevci imate 10 lica i nadam se u oktobru vasem porazu

Aki se i dalje klati… omladina dere… omladina zna rasudjivati. A ti Aki nastavi se klatit

Da se ne zaboravi: “Iskustvo je oduvijek pokazivalo da svaki čovjek koji ima vlast u rukama ima i predispozicije da je zloupotrijebi. On će ići toliko daleko, sve dok ne naleti na ograničenja.”(Monteskquieu)

Davno je politiku “koronizirao” pa ne moremo za sav ovaj vakat da se kutarisemo “zaraze”…