fbpx

VAŠ STAV: “I mi debile za trku imamo”

4 min. za čitanje

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Uništena “pametna klupa” u Tuzli

Oštećen, još uvijek nezavršen košarkaški teren u Tuzli, inače poklon tom gradu od našeg NBA igrača Jusufa Nurkića.

Vijesti su to koje su poslednjih dana došle iz nama susjednog grada, a da i mi “debile za trku imamo” pokazuje nam snimak sa igrališta za najmlađe ( i to bukvalno za najmlađe) sagrađenog nedavno u dijelu grada koji se nekoliko decenija prije popularno nazivao Darkwood.

Čisto sumnjam da  počinioci ovog (ne)djela znaju da je Darkwood ime za imaginarnu šumu iz nekada popularnog stripa  Zagor-te-nej, ali da su se definitivno ponašali kao da su u šumi ili da su iz nje došli nema nikakve sumnje.

Onda ćemo kao i obično nakon objave takvih snimaka u komentarima da zaspemo optužbama i sistem i obrazovanje i roditelje koji su ih tako vaspitali itd. itd.

I nećemo puno pogiješiti. Svako tu snosi dio krivice  i svojim radom ili neradom dovodi do ovakvih vandalskih ispada. Međutim, tu dolazimo do druge strane medalje… kakav primjer mi toj djeci dajemo pa se ona ponašaju „krkanski“?

  • Da li su upravo roditelji kod kuće možda „roll model“ za tu djecu?
  • Da li je gledanje raznih farmi, zadruga i ostalih debilana izvršilo svoj „zadatak“ zaglupljivanja?
  • Da li su možda nastavnici u školama opterećeni konkursima svake godine ( da se ne otmu kontroli stranaka) jednostavno odustali od sizifovog posla edukacije mladih na svim zivotnim poljima?
  • A da li mi u gradu imamo možda većih i opasnijih „debila“?
  • Da li su oni potencijalno veća opasnost od razvaljenog tobogana?

Tobogan se može popraviti, uništen život ne.

I dok gledam snimak mladih „potencijala“ zapitam se kada smo zadnji put vidjeli našu policiju da patrolira pješice po gradu?

Ne računa se punjenje budžeta naplaćivanjem kazni za nevezivanje pojasa i sl. nego patrolu da prošeta i zastane recimo na mjestima gdje bi potencijalno moglo da dodje do nepoštivanja propisa i odredbi a što bi moglo da dovede do tragičnih posljedica.

Da ne idemo „duboko“.

Primjer 1. Cesta pored jednog od lukavačkih kafića i redovno parkirana auta na cesti i na pješačkom. U blizini dvije dječije igraone i nebrojeno djece koja svaki dan idu u i iz škole. Prelazak preko ceste uvijek rizik za život.

Policije nikad, osim u kafiću naravno.

Primjer 2. Ulica Branilaca Bosne. Najprometnija ulica i pješački a i vozilima.

Škola u blizini i uvijek par likova bez škole koji stanu „samo da nešto ….“ 

Policije nikad.

Primjer 3. u ljetnom periodu ulica maršala Tita. Zbog zatvorene ulice br. Bosne sav saobraćaj ide kroz tu ulicu i naravno uvijek par auta parkiranih na cesti…

Policije nikad

Isti slučaj naravno kod stare samoposluge

Policije nikad.

A tako jednostavno bi jedan policajac sa zviždaljkom mogao da riješi sve te situacije i eventualno spasi nekome život. Tako je možda mogao da se spasi i tobogan.

I da se vratimo na razvaljen tobogan i zaključimo da riba uvijek smrdi od glave

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dok su ocevi bili u Afganistanu, mame djeci uvale mobitel u ruke i turpijaju nokte.
I odrastu generacije debila “de ba frajeru”.