Pušenje nargile štetnije od cigareta

2 min. za čitanje

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta, jer u prosjeku traje od 30 minuta do sat vremena, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja. 

Pušenje cigareta u svijetu je dostiglo najniži nivo u svojoj historiji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Naučnici su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije, piše “Zdravlje 24 sata” (Health24). 

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u posljednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Sjevernoj Americi. 

“Kada sam započeo ovo istraživanje prije 20 godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. Sa Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima”, rekao je dr Vasim Maziak, profesor i šef Odjeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Miamiju. 

Prema procjenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD, ili jedan odsto ukupnog stanovništva, intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na prije nekoliko godina. 

Najčešće nargilu puše mladi od 18 do 24 godine, ali i djeca. 

Za razliku od duhana u cigaretama, duhan za nargile može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duhan proizvodi aromatični dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duhanskog. 

Iako se još sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno. 

“Pušenje nargile je vjerovatno opasno barem koliko i pušenje cigareta. Kada je riječ o određenim kancerogenim materijama i toksikantima, nargila je dosta opasnija od njih”, rekao je Maziak. 

Pušenjem nargile u tijelo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bolje da puše čunu nego nargilu,em je lijepom, em nije štetno.Što bi reko Lafinaš ekološki prihvatljivo.

adbanner