Elif, Bono Goran, Zejnep, Ronaldo, Veselko, Ajka Šećira… samo su neka imena djece rođene u 2018. godini

2 min. za čitanje

U 2018. godini najpopularnija imena koja su roditelji davali svojim bebama u Federaciji BiH su Ahmed i Sara. Podaci iz Republike Srpske, rečeno je za Klix.ba, bit će objavljeni tek u aprilu.

Značenje imena Ahmed na arapskom je mnogo hvaljen, stalno zahvalan Bogu. Ovo ime je dobilo 240 dječaka. Ime Sara je hebrejskog porijekla, izvedeno je od riječi Sarai i znači kneginjа, vladarica te žena visokog ranga. Na arapskom ime znači ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna. U prošloj godini su 244 djevojčice u FBiH dobile ovo ime.

Ahmed je zadržao “prijestolje” u odnosu na prošlu godinu, dok je Amina “potisnuta” na drugo mjesto.

Zabilježen je veliki utjecaj turskih serija pa su davana imena poput Elif, Zejnep, Zejneba, Sezen, Bahar, Emre, Hadiđe i sl. I dalje su aktuelna imena koja su postala popularna prije desetak godina kada su se u BiH počele emitovati meksičke sapunice poput Dolores, Paulina, Erika…

Roditelji su nastavili davati imena koja imaju nekoliko istih slova, po uzoru na strana imena, kao i dva imena (Dia-Mense, Ajka Šećira, Alvina-Melly, Amber-Elisha, Ana Franciska, Antea Maris, Aurora Isabella…).

U top 10 ženskih imena nalaze se:
1. Sara
2. Amina
3. Merjem
4. Asja
5. Esma
6. Lejla
7. Lamija
8. Ema
9. Hana
10. Ajša

Kada je riječ o imenima za dječake, među zanimljivim su Bono Goran, Chamel, Aron, Enio, Lav, Adnit, Ahiles, Džan Attila, Novalija, Veselko, Vid…

Imena kao što su Alessandro, Aurelo, Ronaldo, Diego su i dalje aktuelna, a roditelji su dječacima davali imena i Aurel Laurentin te Čale Ivano Ilija. 

U top 10 muških imena nalaze se: 
1. Ahmed
2. Daris
3. Amar
4. Davud
5. Hamza
6. Adin
7. Eman
8. Imran
9. Harun
10. Tarik

Kada je riječ o najpopularnijim imenima u Republici Srpskoj, iz Republičkog zavoda za statistiku su nam kazali da će podaci biti objavljeni u aprilu 2019. godine.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Statistika iz Kuljena,Bajra,Mosnika itd.

Ma hajde što je Tarik čak na 10 mjestu, al Edina nema uopšte 🙂

Ovo su Bošnjačka imena a gle čuda niko ne dade ime El Bake

adbanner