Radnicima GIKIL-a Općina Lukavac iz budžeta izdvojila 5.000KM

1 min. za čitanje

Jučer je iz budžeta Općine Lukavac, za Sindikalnu organizaciju „GIKIL“-a izdvojeno 5.000,00 KM kao pomoć u prevazilaženju teške materijalne situacije nastale zaostatkom u isplati plaća u ovoj kompaniji, zbog čega su radnici GIKIL-a u štrajku od 6. januara. Sindikalna organizacija “GIKIL“-a, obratila se za pomoć općinskom načelniku Dževadu Mujkiću, kao što je i jula mjeseca 2009. godine, kada je njihovom zahtjevu takođe udovoljeno.

Radnici GIKIL-a su zbog zaostatka u isplati dvije plaće, nepoštivanja odredaba Pravilnika o radu, Ugovora o radu i Kolektivnog ugovora, stupili u štrajk, obustavljajući ulaz i izlaz roba iz kruga kompanije, čime je onemogućeno plasiranje koksa, katrana kamenog uglja, antihrida maleinske kiseline i kana(krečnog amonijum nitrata) na inostrano tržišta.

Obzirom da trenutno nije moguće da u kompaniju uđu nove količine uglja, za par dana bi se u pitanje mogla dovesti i proizvodnja, jer će nedostatak uglja dovesti do gašenja koksne baterije. Menadžment kompanije je ponudio rješenje u vidu isplate jedne zaostale mjesečne plaće radnicima, što nije prihvaćeno. Ozbiljnost nastale situacije nalaže pronalaženje rješenja za normalan nastavak rada ove kompanije koja zapošljava 1.200 ljudi.

Smatrate li  ispravnom odlukom izdvajanje 5.000,00 KM iz budžeta Općine Lukavac kao materijalna pomoć štrajkačima?

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
8 komentara