fbpx

VAŠ STAV: “Novi park ipak nije mogao bez uništavanja stabala”

2 min. za čitanje

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigle su fotografije i poruke naših čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

Lukavac su nekada krasile žive ograde, omorike, žalosne vrbe i razno crnogorično i listopadno drveće. Unazad 20 godina, vlada ekocid i uništavanje ovog bogastva bez sankcionisanja odgovornih i kontrole nadležnih da do istog ne dolazi. U nastavku pročitajte tekst našeg čitatelja o uništenoj omorici prilikom gradnje novog parka, koja je tek prva, a proljeće će pokazati koliko će ih zapravo i biti. Pravi ekocid se dogodio prilikom gradnje dječijeg igrališta, a koji se također nalazi u neposrednoj blizini.

Tekst objavljujemo u nastavku:

-Prije nekoliko dana vidim rovokopača u radu koji se okomio na omoriku, u parku kod obdaništa. Ne mogu da vjerujem, kida joj žile..sve puca, stablo se trese! Skoro potrčim i upitam: Majstore, zar ćeš je baš smaknuti..?! “Ne, ne, neće se ona vaditi!” I ode malo dalje zemlju nivelisati… Rekao sam Ekremu Nuhiću, koji je bio sa mnom: Ovo stablo hoće skinuti, ali ga ne smiju motorkom sjeći…ali ono je gotovo, samo će pasti.

Danas – potkopana i bez žila jadna omorika pala je preko ograde obdaništa! Mislim da je ovo dogovor da se stablo ukloni, jer je UŠLO pola metra u krug bine koja se tu treba podići! Ako to nije tako – onda ko je odgovoran?! Nadzorni organ ili možda majstor za rovokopačem?! Bogu je plakat’ da ovako lijepa i pola vijeka stara omorika završi! Da je ovo prvo stablo koje je bezobzirno uništeno, pa hajde, ne bi me toliko uznemirilo…?! U gradu teško zagađenom, praviti ovakvo nasilje nad prirodom i nad svima nama, koji ovo moramo gledati – žalosno je…

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nije problem ako zbog nekih potreba moramo ukloniti neko stablo, ali zato posadimo deset drugih. Ogromno stabala je stradalo na lokaciji pijce. Te topole su bile prirodni filter od FSL. Zbog teniskih igrališta uklonjeno je dosta stabala. Takođe u parku gdje je spomenik Macan Marije posječeno je u ratu ogroman broj stabala. Da smo poslije rata posadili bilo koju vrstu drveća danas bi to bila velioka šuma.

Parkic ce da bude ko picino oko.
Tako je rekao nacelnik kojeg ste vi dragi građani izabrali.
Htjeli ste opoziv. E pa nece moci ove noci.
Opet ce on svog cuku da izvede u setnju oko Mercatora u Tuzli.
I svog psa.