fbpx

Vojko V uoči prvog koncerta u Lukavcu: Hip-hop scena u BiH je jaka, hronično nam nedostaje humora

4 min. za čitanje

Kroz ovogodišnju Zimu u Lukavcu ljubitelje hip-hopa očekuje prava muzička poslastica. U Klubu Scena lukavačkog Centra za kulturu 15. decembra priprema se nastup najpopularnijeg repera u regionu, Vojka V. I dok se ulaznice prodaju, a scena za Vojka priprema, iskoristili smo priliku za kratak ragovor sa nadolazećom Vrućinom.

  1. Stizala je u mnoge gradove, ali prvi put Vrućina stiže u Lukavac i to u decembru. Kakva su tvoja iskustva s hip-hopom u manjim sredinama?

Iz ovog i onog razloga obično publika bude zainteresiranija u većim sredinama, ali zna biti iznimaka. Bosna i Hercegovina je žestoka sa festivalima i koncertima zadnjih par godina i nemam razloga ne očekivati dobar đir u Lukavcu 15.12.

  • U kojoj mjeri postoji hip-hop scena u BiH’ Slušaš li naše hip-hopere i koliko smo slični ili različiti od repera na hrvatskoj sceni?

– Scena je definitivno jaka u BiH, ima izvođača svih stilova i boja. Mislim da se stil repera ne razlikuju toliko na državnoj razini koliko na gradskoj. Naprimjer, splitska scena više ide na tekstove i tvrđi zvuk, dok je Zagreb u globalu uvijek bio jači u flowovima i izvedbi. Šta se tiče BiH, najdraži noviji izvođač mi je definitivno Cunami Flow, a all-time najdraži BiH reper mi je General Two.

  • Američki rap je svakako uticao na formiranje stila, prvo u Kiši metaka i Dječacima. Koliko Tupaca ima u individualnom izrazu Vojka V?

– Nula. Nikad me nije interesirala njegova muzika, a njegovi intervjui su mi uvijek ostavljali dojam kao kad pitaju natjecateljicu za Miss Universe šta misli o stanju u svijetu.

  • Stihove ti recituje Predsjednik hrvatskog Sabora, u spotu glumi Aleksandar Stanković, osvajaš Porine, a ujedno radiš i slikovnice za djecu koje su u Hrvatskoj među najprodavanijima. Reklo bi se da svi tvoji izričaji dopiru do različitih populacija, od političara do običnih klinaca. Da li je hip-hop toliko progresivan ili tu ima još nešto?

– Šta god netko rekao, činjenica je da je hip-hop je najprogresivniji i najvitalniji glazbeni žanr u mainstreamu zadnjih 30 godina, prvenstveno iz razloga koliko je podložan konstantnoj evoluciji. Ako sam reper, nema nikakvog razloga u 202-oj da ne pišem slikovnice i da me citira bilo tko.

  • U Lukavcu će biti promovisan i novi album „Dvojko“. Humor u stihovima ti leži, a to leži i našoj publici, koliko god crnilo vladalo. Možemo li za kraj reći da će hip-hopa biti sve dok ima lažnih autoriteta, ljubomore, štela, brze i lake zarade, ukratko, svega onoga na što se mnogi reperi komično osvrću u stihovima?

– Ne bih rekao da je uobičajena glavna osobina repera da se komično osvrću na stvari, pogotovo danas kad reperi manje idu na snagu lirike koliko na takozvani “vibe” koji rade svojim glasom i muzikom. Šta se tiče humora, mislim da kronično nedostaje ovoj regiji, to je možda razlog zbog kojeg moja muzika prolazi solidno.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments