fbpx

Uspješna saradnja Vlade TK i Sode Sisecam Lukavac

2 min. za čitanje

Poslovni izazovi i razvojni projekti Sode Sisecam bile su teme današnjeg sastanka premijera i ministara u Vladi Tuzlanskog kantona sa delegacijom grupacije hemijske grupacije Sisecam.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena povećanju proizvodnih kapaciteta Sode Sisecam u Lukavcu (SSL) tokom 2020. i 2021. godine, preduslovima koji se u tom cilju trebaju ostvariti, kao i o realizaciji zajedničkog projekta Rudnika Kreka sa Sodom Sisecam, a u vezi rekultivacijom rudničkog zemljišta, kojim bi se riješio i problem taložnice Sisecam Sode.

Ovom prilikom premijer Denijal Tulumović i ministar privrede TK Asmir Hasić su najavili da su Kantonalna vlada i Rudnik soli Tuzla osigurali 12 miliona KM za investicione projekte u Rudniku, a koji trebaju rezultirati povećanjem kapaciteta rudnika, a što je odgovor na potrebe i najavljeno povećanje kapaciteta SSL-a. Predstavnici Sisecam grupacije su primijetili da se Vlada Tuzlanskog kantona dobro upoznala sa potrebama i planovima Sode Sisecam, te su se zahvalili za pozitivne pomake koji se primijetne u radu sa Rudnikom soli, kao i cjelokupan angažman za rješavanje poslovnih izazova s kojima se susreće lukavačka Soda.

Uz premijera Tulumovića i ministra Hasića, današnjem sastanku je prisustvovao i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, dok su u ime grupacije Sisecam, sastaknu prisustvovali potpredsjednik hemijske grupacije Sisecam Altug Rifat Sener, generalni direktor SSL-a Sefa Özincegedik i direktor proizvodnje SSL-a Mirsad Husić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Taloznice se samo dizu u nebesa. A ta rekultivacija dok bude, u spreckom polju ce izniknuti Mont Everest. Ne znam koliko Soda donira opstini na osnovu zagadjenja jer zagadi Boga oca od bijelog mora do cumura koji loze punog sumpora i prasine.Znaju traziti iz opstine pare od Te Tuzla za zagadjenje, a od Sode se nisu mogli ogrebati ni za marku,a turci ko i prije 500 godina samo harac kupe, pa po 40 miliona profita voze za tursku. Aferim jesmo pametni. Umjesto da mu ti postavis uslove,jer on hoce profit, ti mu se uvlacis za rucak i hiljadu maraka.