fbpx

Saradnjom do dugoročno čistog zraka

2 min. za čitanje

O problemu zagađenja zraka i mogućim mjerama razgovarali su danas ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković i pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Goran Mišić sa predstavnicama građanske inicijative „Naše je pravo čist zrak“.

Zabrinuti zbog problema zagađenja predstavnici organizacije civilnog društva (OCD) inicirali su sastanak kako bi pokušali utjecati na što skorije poduzimanje mjera kojim će dugoročno biti osiguran kvalitetan zrak u TK.

Na sastanku je razmotreno nekoliko zahtjeva građanske inicijative te zaključeno da će već donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima biti regulisane obaveze priključenja poslovnih i stambenih objekata na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplotnom energijom u cilju smanjena zagađenja zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

Predstavnice OCD-a ovom prilikom su kazale da će pismeno podržati ovaj zakon u toku javne rasprave. Kada je u pitanju zakonska zabrana korištenja uglja za zagrijavanje individualnih objekata dogovoreno je da Ministarstvo inicira odluku kojom će u roku od 5 godina biti zabranjeno korištenje čvrstog goriva u porodičnim kućama te da će OCD aktivno učetvovati u izradi ovog dokumenta.

Ovom je prilikom također rečeno da će resorno ministarstvo sufinansirati prelazak na kotlove sa drugim energentima. Saradnja sa predstavnicima građanske inicijate bit će, kako je rečeno ovom prilikom, nastavljena i u aktivnostima uvođenja indexa kvaliteta zraka koje Ministarstvo namjera uvesti te implementirati u Plan interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka.

Također je istaknuto da Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK u ovoj godini planira značajna sredstva za rezerve analizatora za kontinuirani rad sistema za praćenje kvaliteta zraka.

Današnji sastanak bio je najava intenzivne saradnje kantonalnog nivoa vlasti i resornog minsitarstva sa predstavnicima građanske inicijative u cilju rješavanja problema zagađenog zraka.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čuuuuj sad ne zagađuje GIKIL već eto ljudi koji lože u kućama. …. zanimljivo. Do jučer je SAMO I ISKLJUČIVO GIKIL zagađivao. Dobar onaj filter Đozić što ga ugradiše u nadzorni oddbor – lakše se diše kod svig sda pripadnik. Ne samo da im je zrak čist vec i djecu , rođake zaposliše u Gikil. Sad odjednom lale i tulipani a do juče prašina i crni ugalj. Kako lijepa priča za malu djecu

Nije najveci pesinluk u zraku,nego…