fbpx

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić posjetio Tuzlanski kanton

3 min. za čitanje

Povodom situacije sa migrantima, koja opterećuje Tuzlu i Tuzlanski kanton, premijer Kantona Denijal Tulumović primio je danas u posjetu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina
Radončića sa saradnicima.

Glavna tema bila o je sve veći priliv ilegalnih migranata u Tuzlu i Tuzlanski kanton. Kako je istaknuto nakon sastanka, radit će se na što hitnijem rješavanju ove situacije, posebno u Tuzli.

Premijer Tulumović se zahvalio ministru Radončiću i njegovim saradnicima što su našli vremena da dođu kako bi se prezentirali problemi s kojima se suočava Tuzlanski kanton.

„Delegacija Vlade je danas sa različitih aspekata prezentirala ministru Radončiću trenutnu situaciju s kojom se suočava Tuzlanski kanton, kada su u pitanju migranti. Mi smo sa aspekta socijalne
osjetljivosti do sada pokušavali pružiti određenu pomoć. Moramo istaknuti da su se službenici policije i Ministarstva unutrašnjih poslova TK do sada uspješno nosili sa ovim izazovom i uspijevali održati zadovoljavajući nivo sigurnosti. Ipak, imajući u vidu trend porasta priliva migranata, pitanje je koliko će to sa ovim kapacitetima moći održavati“, kazao je premijer Tulumović.

Ministar Radončić je poručio da BiH ne može biti plato za migrante, te da nadležnima ne može biti važnija sigurnost ilegalnog ekonomskog migranta od građanina naše zemlje. To je, naveo je on,
glavna strategija Vijeća ministara BiH.

„Moj stav je da ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini trebaju da budu smješteni na isti način kako je to u Turskoj i drugim zemljama, a to su takozvani šatorski privremeni objekti. Očekujem da ćemo naći zajedničko rješenje da se situacija u Tuzli poboljša, a što se tiče obećanja da će se ovdje graditi čvrsti objekti, mislim da tu niko ne treba da hita i da sve što radi, treba da radi uz punu saglasnost kantonalnih i lokalnih vlasti“, kazao je ministar Radončić.

Na kraju treba istaknuti da je tokom sastanka zabilježen visok stepen razumijevanja i saglasnosti kantonalnih i državnih zvaničnika u vezi sa rješavanjem ovog problema.

Osim premijera Tulumovića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković i savjetnik premijera TK Abdulah Zukić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments