Ne jenjava interes za stanovima u Lukavcu

24. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

dzenek

Uprkos krizi stambena izgradnja u Lukavcu ne gubi na intenzitetu. Naime, i dalje izražen interes za kupovinu novih stanova na šta ukazuje činjenica da je u posljeratnom periodu izgrađeno 13 višespratnica.

Preduzeće Luciana prije par mjeseci počelo je gradnju još jednog stambenog objekta. Iako su u toku tek grubi građevinski radovi 75 % stanova već je prodato po cijeni od 1.500 KM po kvadratu. Useljenje je predviđeno 31. decembra ove godine. U ovom preduzeću već planiraju izgradnju novih zgrada, samo je, kako saznajemo od direktora Josipa Božića, problem obezbjediti lokaciju. U samom gradu više nema slobodnih prostora i grad se širi prema Tuzli, a parcele se kupuju od privatnih vlasnika.

U preduzeću AAM planiranje i izgradnja Lukavac u toku je rezervacija stanova u stambeno poslovnom objektu koji bi se trebao početi graditi u septembru. Već su sklopljeni i prvi ugovori, a cijena je također 1.500 maraka po metru kvadratnom. U odnosu na dosadašnju gradnju, u ovoj zgradi stanovi će imati ugrađenu klimu, ulazna protuprovalna vrata. Novina je i da će zgrada imati i rezervoar kojim će se u slučaju višedneve nestašice vode iz gradskog vodovoda imati neometano vodosnabdijevanje 24 sata. Završetak radova planiran je za april 2011. godine.
Proteklih godina, u vrijeme kada je bio aktuelan povrat stanova prijeratnim korsnicima, veliki broj i tih stanova je promijenio vlasnike. Naravno, iz godine u godinu i cijene su se mijenjale, od 500-600 maraka po kvadratu, do 1.000 koliko danas u prosjeku košta kvadrat stana u zgradi izgrađenoj sredinom osamdesetih godina.

Podijeli ovaj članak