fbpx

Narednih dana zadržavanje ili daljnji porast koncentracija zagađujućih materija

2 min. za čitanje

Danas i tokom naredna dva dana mogu se očekivati slični meteorološki uslovi u najzagađenijim područjima koji će usloviti zadržavanje ili daljnji porast koncentracija zagađujućih materija, pogotovo danas, u zraku uz mogućnost kratkotrajnih i mjestimičnih smanjenja koncentracija tokom sutrašnjeg dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Izmjerene koncentracije zagađujućih materija jutros zadržavaju sličan trend kao i jučer, s tim da su trenutno koncentracije lebdećih čestica u padu u Jajcu.

Opći geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajna narušavanja kvaliteta zraka.

Visoke i nezdrave koncentracije zagađujućih materija u zraku su i tokom četvrtka karakterisale zrak u kotlinskim dijelovima Bosne i nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prethodni dan osim u Sarajevu gdje su koncentracije lebdećih čestica bile skoro dvostruko niže nego u srijedu.

Koncentracije lebdećih čestica su bile iznad propisane granične vrijednosti na svim mjernim mjestima.

U Sarajevu su se srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica PM 10 kretale od 70 ug/m3 na Bjelavama, 130 na otoci do  140 ug/m3 na Ilidži. Propisana granična srednja dnevna koncentracija iznosi 50 ug/m3. Dnevni prosjek u Ilijašu je iznosio 155 ug/3. Prekoračenja graničnih vrijednosti za druge mjerene polutante nije bilo.

Srednja dnevna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 izmjerena u Američkoj ambasadi u Sarajevu iznosila je  90 ug/m3.

U ostalim gradovima u kojima se vrši monitoring mjerenja su pokazala slične niže vrijednosti prašine (PM čestice) i dalje izuzetno visoke u Zenici (PM10 od 150- 240 ug/m3), Tuzli ( PM 2.5: 95-120 ug/m3), Lukavcu (140 ug/m3). U Zenici je na stanici Tetovo izmjerneo i prekoračenje propisane dnevne vrijednosti koncentracija sumpordioksida (240 ug/m3 ; propisano 125 ug/m3) i Živinicama (150 ug/m3).

U Kaknju (66 ug/m3), Goraždu (70 ug/m3)  i Jajcu  (77 ug/m3) koncentracije lebdećih čestica PM10 su bile umjereno visoke.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ima nacelnik kombajne za zrak , vodu , jezero , Sprecu , prljavu vodu ……….. jest se covjek okitio ovim kombajnima uskoro otvara lafinas fabriku KOMBAJN

Priča se da Lafinas nabavlja sad i kombajn za ove čestice u PM! 🙂 Voli on kombajne seljak je to

Sam je 2016 po jezeru se hvalio kombajnom na vodi a na kraju se sve svede na suplje price , led lampice , krpljenje puteva i kombajn za ztak haha

Na sajtu Air Visual mozete pratite stalno podatke o zagadjenju za gradove BiH. Kada odete na taj sajt trazite Tuzlu, a zatim na mapi idite na lokaciju Lukavac gdje mozete naci uzivo stanje zagadjenja.Trenutno je u Lukavcu zrak veoma nezdrav i blizu najgore kategorije- opasan za zdravlje. Gradjani pratite ove podatke radi pravog informisanja.