fbpx

Rudnici u FBiH traže povećanje cijena uglja

1 min. za čitanje

Uz ozbiljne probleme s kojima se susreću, predstavnici sindikata federalnih rudnika smatraju da je cijena uglja koja se isporučuje niska i da se treba povećati – to nije urađeno već deset godina.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH ove sedmice u Kaknju je analiziralo ulaganja u rudnike i cijenu uglja.

Federalna vlada i “Elektroprivreda BiH” moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema zbog kojih, i uz solidne proizvodne rezultate, rudnici posluju u gubicima, poručeno je sa sastanka kojem su prisustvovali i direktori rudnika.

“Morat će se razmišljati o izmjenama cijena uglja koji se isporučuje iz rudnika prema “Elektroprivredi BiH” jer je u protekle dvije godine došlo do nevjerovatnog rasta cijena opreme i repromaterijala koji koristimo u izvođenju rudarskih radova na terenu, tako da je gotovo nemoguće u ovakvim okolnostima imati finansijski stabilne rudnike”, ukazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH, prenosi Dnevni avaz.

Konstatirano je da je za opstanak rudnika neophodno povećati cijenu uglja veću u prosjeku za 50 posto, ali konkretni zahtjevi nisu definirani.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Tako je Husicu uložim ti gospođi 50%, biće joj dovoljno! Nek si ti kćer zaposlio u Termoelektrani i sad zamajavas i rudare i običan svijet okolo s pričom kako vas elektroprivreda ne podržava i ne ulaže itd. Pa Vama tobe jarabi Bog neće moć pomoć koji ste vi kreteni i neradnici kakvi rudari sve ste uništili samo vi isključivo vi sindikalni dupelsci zajedno sa politički postavljanim direktorima i banditima u nadzornim odborima sve ove godine! Pa Vi ste dozvolili sindikalci da Vam penzioner Bajro Bačić bude predsjednik Nadzornog odbora, pa Vi sindikakci šutite cijelo vrijeme što Salko Bukvarevic je u isto vrijeme i ministar u vladi FBiH i uposlenik Rudarskog fakulteta u,Tuzli i uposlenik Elektroprivrede BiH u sektoru za rudarstvo??!! Doktor Salko! Isto tako doktor Nevad Ikanovic vam je Rudar doktor iz Banovica drugi čovjek elektroprivrede BiH, prije njega Senad Sarajlic isto Rudarski inžinjer bio izvršni direktor za proizvodnju elektroprivrede, sad Vam je doktor Blekovic ditektor ” Kreke”…itd.itd. Završno sa doktorima rudarima Muneverom Cergicem, doktorom Kukic Mirsadom i najlglavatijim doktorom rudarstva Edinom Delicem! Eto svu pamet svijeta ste sabrali Vi RUDARI gospodo komorati…eto pameti rjesavajte probleme nemojte samo kmecat godinama i decenijama samo plačete ko pičke uključite te silne naucnike nek smisle način za podizanje produktivnosti rudnika jer gospodo glavnu činjenicu presucujete a to je da sadašnja cijena uglja sa prevozom koja Vam se plaća učestvuje u proizvodnoj cijeni električne energije sa čitavih 75%. Dakle, za Vašu informaciju, cijena uglja kao inputa za proizvodnju električne energije u kapitalističkom svijetu i na tržištu liberalizovanom u koje nas ti isti političari Vaši guraju iznosi 55-60%. Kada se imaju takvi odnosi cijena uglja/ cijena električne energije onda se tek može doći na vrata Elektroprivrede i pkakat kao što Vi gospodine Husicu radite. Jer samo u takvom odnosu cijena imate prostora da nešto tražite! Do tad …prihvatite se lopate kad već ne znate da menadzerisete, jer ionako će Vas sve s takvim pristupom neki ” Junuzovic” vrlo brzo da dokapitaralizira! SRETNO SINDIKALNA Ojebino!

Ovo je sasvim normalan stav u drzavno-parazitskim kompanijama. Platama i bonusima se zakopaju u minus i uopste ni ne pomisljaju na racionalizaciju poslovanja i bolje upravljanje, samo dizi cijene gore i dajte pare iz budzeta da nadoknadimo minus.

Ti si drug isfrustirana budala,ima tu i istine sto si naveo i dosta si upravu,al da cijena struje raste a cijena uglja ostaje ista od 2009 godine koja je 50 km po toni..mislim da si ti izgubio razum vjerovatno sto nisi zaposlio dijete na konkursu ili nesto slicno.al to nema veze sa ovom temom.zato ohladi se..

Drugovi su gospodine hvala Bogu proslost! A sto se tice uglja koji rudnici prodaju elektroprivredi on se placa po GJ ( giga dull)!!! Zapamti to da znas jer vidim da nemas veze sa temom pricas o nekim konkursima, djeci nekakvoj i frustracijama! Tema je ugalj, ekektricna energija i cjenovna veza te dvije komponente energije. Jedna je ugalj to jest hemijska energija sadrzana u uglju a druga je elektricna energija koja se dobija pretvorbom te hemijske energije sadrzane u uglju u potencijalnu energiju pare koja se pretvorbom u mehanicku energiju na vratilu parne turbine i generatora pretvara na kraju u ovu gore pomenytu elektricnu energiju! Dakle, polupismeni i neinformisani gospodine , GJ toplotne energije sadrzane u uglju se placa rudnicima u FBiH od 2011 godine po cijeni od 4,75 KM bez prevoza! Elektroprivreda sama organizuje i placa prevoz uglja fco Termoelektrana! A ti i svi ostali bujrum na internet na berzu pa vidite aktuelne cijene uglja po GJ kakve su u svijetu ! Onda dodji da komentarises jel treba to “Blato ” koje rudari zovu ugalj a koje nigdje osim termoelektranama nebi mogli prodat treba da kosta toliko koliko sad kosta, a kamoli da mu se cijena poveca! To sto je njima lose , sto nemaju dobre plate, sto su niskoproduktivni it'd.itd….nema ama bas nikakve veze sa cijenom uglja. To je isjkjucivo rezultat dugogodisnje neorganizacije, lopovluka, stranackog zaposljavanja, nestrucnog otkopavanja i pripreme kopova, politicke odluke da se vecina handles eksploatacije zatvori a da Kopovi ostanu jer je onda nekom Junuzovicu i slicnima lakse uvalit svoje masine da rade na,Kopovskoj eksploataciji itd.itd. I nemoj da se javljas vise jer cim si za jedinicu energije spomenuo tonu ?! Mogu ti samo rec SJedi Jedan!!!

A u elektroprivredi sve po zakonu..ko odredjuje cijenu po giga dzulu..nisi ti tako pametan kako se predstavljas..da pojasnim prostim jezikom..kupujes ti od mene kucu i ti mi odredis koliko moja kuca vrijedi i toliko mi das i ja memam pravo da trazim vise..zbog elektroprivrede rudnik nemoze prodavat ugalj sodi za oko 90 km po toni a mora da prodaje za oko 50 termoelektrani..a za kvalitet uglja ima sluzba koja odredjeju kvalitet odnosno mjeri kaloriju uglja,tako da se neprodaju blato kako ti to kazes.a nisi samo ti potkovan znanjem..isfrustirana osobo.ocigledno imas velike planove nakon uspostaljanja nove vlasti hehe

Krajnje vrijeme je da se pojavi pametna glava koja će preusmjeriti pogrešnu strategiju tuzlanskog kantona u pravom smjeru.
Naime, ovdje se godinama busamo kako smo mi u TK rudarski bazen…Pogledajmo šta radi Sarajevo i pametniji svijet.Koriste plin, a koji je zamislite iz Srbije prešao u BiH negdje oko Kladnja ( naš kanton ) pa dalj na jug.
Zar nikom nije palo na pamet da koju termoelektranu napravi na gas ili da koji grad TK toplifikuje ekološki prihvatljivijim gasom.
Tada bi i rudari dobili konkurenciju pa bi onda išli u smjeru tržišnog opstanka, a koji podrazumjeva kvalitet i kvantitet ( produktivnost ).Imali bi daleko čišći zrak. Ovako gledamo kako neki naši veliki lokalni potrošači s pravom odbijaju kupovati ugalj sa Šikulja ( puno blata) i uvoze ugalj čak iz Rusije.
Inače,ovaj ZaBIH dobro zabija. Još samo da se sjetio i kazao kako je u doba Jerlagića u rudarstvu i Elektroprivredi bilo više reda.