fbpx

Udruženje poslodavaca: Povećanje cijena električne energije značilo bi udar na sve građane

4 min. za čitanje
Adnan Smailbegović / Foto: Patria

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da su pojedine članice Udruženja već dobile najave o povećanju cijena električne energije za 2019. godinu, i to u prosjeku od 15 do 30 posto, piše Faktor.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH održalo je danas u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj su upozorili da ukoliko dođe do povećanja cijena električne energije za poslovne subjekte, to će značiti direktan udar i na sve građane, jer će cijene proizvoda biti veće.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da su pojedine članice Udruženja već dobile najave o povećanju cijena električne energije za 2019. godinu, i to u prosjeku od 15 do 30 posto.

– Bavimo se ovim problemom posljednjih desetak dana. Elektroprivreda BiH prati berzu električne energije jugoistočne Evrope sa sjedištem u Budimpešti i cijene električne energije u Evropi rastu. U ovoj godini porasle su za 28 posto. Glavni razlog je da je EU uvela dodatne takse i stalno ih uvećava za emisije CO2. Međutim, Elektroprivreda BiH ne plaća te takse i to ne vrijedi za Bosnu i Hercegovinu, tako da troškovi proizvodnje električne energije u našoj zemlji nisu porasli. To je nama bio signal da se obratimo Vladi FBiH, odnosno resornom ministarstvu i tražimo da se ne povećavaju cijene električne energije – rekao je Smailbegović.

Na sastancima koji su održani sa predstavnicima EP BiH zatraženo je da se cijena električne energije fiksira za 2019. godinu. Spominje se cifra od 47 do 48 eura po megavatu, a danas je ta cijena veća i iznosi 55,99 eura po megavatu i značajno je iznad cijene koja se traži.

U RS-u je značajno niža cijena električne energije i iznosi 29,65 eura po megavatu, istakao je Smailbegović.

On je naglasio kako očekuje da će dogovor sa Vladom biti ispoštovan i da neće doći do povećanja cijena. U suprotnom, najveći udar će osjetiti građani, ponovio je Smailbegović.

– Ako dođe do povećanja cijena električne energije, dio proizvoda u Bosni i Hercegovini će poskupjeti. Građani neće imati veće račune za struju, ali će imati veće cijene proizvoda – upozorio je Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

Kasim Kotorić, predstavnik poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona je kazao kako su najave o povećanju električne energije za privredne subjekte samo jedan u nizu udaraca koje su imali u ovoj godini.

– Uobičajeno kod nas je da kada neko priča o nekakvim povećanjima, uvijek se govori o dvocifrenim brojevima, 15, 20, 30 posto, kao da tamo neko makazama reže pare i slaže na kamaru i samo ih treba uzeti sa te gomile. Percepcija koju vi mediji imate prema poslodavcima je da smo mi lopovi, banda…, da su to ljudi od kojih treba oteti nešto. To se mora mijenjati – ogorčen je Kotorić.

Naglašava kako poslodavac u BiH nije ništa lošiji od onog koji dolazi sa strane.

– Mi tvrdimo da smo bolji od onih koji dođu, jer mi ne možemo uprtiti svoju kuću i fabriku i odnijeti iz BiH, a oni samo uprte svoj račun u računaru i ode. Mi smo pogođeni sa povećanjem struje situacija postaje neizdrživa. Prva naredna reakcija ukoliko dođe do povećanja, je da prebaci na cijenu gotovog proizvoda. Vama će sve sutra poskupjeti u prodavnicama – ukazuje Kotorić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa u čemu je problem poslodavci? Odete samo u ALuminijum Mostar i kupite od njih, oni uvijek imaju pojeftino struje koliko god ima treba!!! Šta dižete frku, uostalom i Soda i Koksara prave električnu energiju ko biva za Vlastite potrebe , anit Soda ima licencu FERK-a od 2016 godine za obavljanje takve djelatnosti, a onu ciganiju u Koksari nebi nispominjao šta sve od dozvola i papira nema to je već stara priča!!! Nego idite poslodavci malo i do gospode Rudara pa i njima objssnite da “nije realno” da traže povećanje cijene uglja koji isporučuju Termoelektrana u FBiH. Pa ćete vidjeti šta će Vam reć? Isto tako da su najebali i da ne mogu više itd.? Šta vi mislite da ćete do sudnjeg dana moći da imate jeftiniju struju nego što plaćate usluge Telecoma, nego što plaćate usluge Goriva (beznina i nafte), nego što plaćate industrijsku vodu koja nije ni za šta itd. Neće moć gospodo vjerujte !!! Jer kad sjebete i Elektroprivredu BiH sa takvim neposlovnim pristupom : DAJ MI STRUJU PO SOCIJALNIM CIJENAMA , vidjećete kako onda dolazi stranac da Vas dere sve odreda! To je Već vidjena operacija u Hrvatskoj, SLoveniji, Bugarskoj , Mađarskoj, Češkoj … Nije samo u Poljskoj koja još uvijek ima ogromne zalihe Uglja! Al haj galamite još malo, može Vam se…