Čitav život bio slijep, i onda pao niz stepenice i progledao!

2 min. za čitanje

f07d96050e929a040e04a0f1e78fec8a

Kada je danas 70-godišnji Kanađanin Pierre-Paul Thomas bio dječak, on nije mogao igrati hokej sa svojom braćom i to mu je slamalo srce, prenosi Večernji.hr.

On je rođen slijep. Patio je od kongentialnog nistagmusa, stanja u kojem se oči nekontrolisano pomjeraju, a karakteriše ga i oštećenje optičkih živaca i stvaranje katarakti.

To je bilo 40-ih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada u Kanadi nije bila dostupna odgovarajuća medicinska njega a naravno niti komplikovane operacije očiju – i Thomas je odrastao u porodici sa devet braće i sestara u gradu St. Rémi d’Amherst, nešto više od 100 kilometara udaljenom od Montreala.

Vremenom je naučio obavljati različite poslove i sa hendikepom je proživio 68 godina života. A onda se dogodilo nešto neobično. Prije dvije godine pao je niz stepenice i u padu je slomio arkadu te je morao na operaciju. Tada je prvi puta doznao da je njegova sljepoća izlječiva.

U jednom trenutku ga je doktor upitao: ‘Kad vas već operišemo, hoćete li da sredimo i oči?’. Naime, prema dr. Dev Cheemu, Thomas nije vidio zbog očne mrene, a ne zbog bolesti, piše Montreal Gazette.

U Općoj bolnici u Montrealu obavljena je operacija uklanjanja katarakti. Doktor je bio u pravu. Nakon operacije, Thomas je progledao.

– Sve mi je prekrasno. Lica, koža, svime sam očaran  – kazao je Thomas koji je nakon operacije sve morao ispočetka učiti. Još uvijek miješa boje, a također mu je problem i vizuelno pamćenje stvari i okoline jer je navikao sve pipati rukama.

– Sve prije ovoga bilo mi je sivo – rekao je Thomas. “Ali ja sam sretan. Hvala čitavom osoblju bolnice. Oni su mi vratili život” – kazao je.

– Odlično je napraviti ovakvo nešto. U oftalmologiji uvijek postoji pozitivna priča – rekao je dr. Cheem.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments