Ovako će izgledati novi News Feed na Facebooku

2 min. za čitanje

a815ab4a3c974860ce4e38081b394c90

Facebook najpopularnije obavijesti, one s mnogo komentara i lajkova, želi dignuti na vrh prikaza obavijesti kako ih korisnici ne bi propustili.

Naime, prosječan korisnik Facebooka vidi samo 20 posto postova svojih prijatelja i stranica koje prati. Facebook ostatak filtrira pomoću algoritama koji otkrivaju koje vas obavijesti više zanimaju, a koje manje.

Ovakav način vođenja informacija ostavio je neke korisnike nezadovoljnima, pa su u Facebooku odlučili otkriti malo više o svom sistemu prikaza.

Kako je objašnjeno na posebnom događaju u sjedištu Facebooka u Menlo Parku, svakoj se obavijesti dodjeljuju bodovi, a one s najvišim vrijednostima nalaze se na vrhu News Feeda, prenosi Mashable.

Kako određuju koliko će neka obavijest dobiti bodova?

Pomoću niza faktora, kao što su odnos koji korisnik ima s autorom obavijesti, broj komentara, dijeljenja, odnosno lajkova. Prije bi se na vrhu našle nove obavijesti, čak i ako bi imale manje bodova od starijih. Međutim, sistem je promijenjen tako da se sada i starije obavijesti, koje su objavljene ranije tog dana, ali ih korisnik nije pregledao, nalaze uz nove obavijesti na vrhu prikaza.

Promjene su implementirane na internetskoj verziji, no primjena je još u toku na mobilnim uređajima, rekao je Lars Backstrom, menadžer inženjera u Facebooku.

Nedavno istraživanje kompanije pokazalo je da je novi sistem doveo do porasta čitanja obavijesti od 13 posto te porasta interaktivnosti – lajkova, dijeljenja i komentara – od pet posto.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments