fbpx

SodaLIVE INTERVJU: Refik Hankić

4 min. za čitanje

refikhankic

Prije 10 dana kandidatima za načelnika Općine Lukavac postavili smo 5 pitanja i dobili odgovor od dva, Edina Delića i Refika Hankića. Kandidat ispred SDA i SBB, Amir Sejdinović, se nije udostojio odgovoriti na pitanja i tako dokazati da je odgovoran i da će u slučaju da dobije mandat komunicirati sa građanima.

U nastavku prenosimo odgovore Refika Hankića, kandidata Stranke za BiH:

SodaLIVE.ba: Šta su za Vas 3 najveća problema na općini Lukavac koji se trebaju prvo riješiti?

Najveći problemi una području Općine Lukavac su:

  1. zagađena životna sredina
  2. loše vodosnadbijevanje i kanalizaciona mreža
  3. loše stanje u oblasti obrazovanja kulture i sporta
  4. Šta su po Vama 3 najveće prednosti općine Lukavac?

SodaLIVE.ba: Najveće prednosti Općine Lukavac su:

1.povezanost sa bitnim tranzitnim pravcima, a što je dobra osnova za privredni razvoj općine        Lukavac, što bi rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta.

  1. prirodni i turistički resursi, što predstavlja osnovu za razvoj turističke ponude i unapređenje sporta.
  2. ljudski resursi.

SodaLIVE.ba: Da li ste zadovoljni radom općinskih službi, a posebno šalter salom i hoćete li poduzeti nešto po tom pitanju? Ako je odgovor potvrdan, šta konkretno?

Nisam zadovoljan radom općinskih službi,trebali bi biti puno efikasniji.Šalter sala bi trebalo organizirati na način da na jednom šalter mjestu dobijete potrebnu uslugu a ne da se ide od šaltera do šaltera.Organizirati jedan šalter gdje bi se pružale usluge samo za privrednike.

SodaLIVE.ba: Pitanje gradskog bazena, šetališta i divlje gradnje u Lukavcu? Šta ćete poduzeti po tom pitanju?

Lukavcu je neophodan gradski bazen,da li će se izvršiti rekonstrukcija postojećeg ili izgradnja novog bazena je  pitanje koje ovisi od zakonske regulative i raspoloživih novčanih sredstava, ali u svakom slučaju to mora biti pitanje koje će se  riejšiti pripritetno i u kratkom roku , prvoj polovini mandata.

Pitanje šetališta u Lukavcu je veoma delikatno, s obzirom da su  na zelenim  površinama  i parkovima  za posljednjih 20 godina izgađeni objekti bez ikakve namjene, plana, a i estetike. Tako da postoji realma nogućnost da se ulica Redžepa ef. Muminhodžića pretvori u gratsko šetalište , gdje je potrebno izvršiti uređenje  preostalog dijela parka i zelenih površina, izgradnje fontana, sadržaja za dječiju zabavu i sve ono što je neophodno za šetalište koje ovaj grad zaslužuje.

Prije svega jasno definisati prostorni plan grada Lukavca. Sve bespravno izgrađene objekte shodno zakonskoj proceduri ukloniti.Radom na terenu općinskih službi iz određenih nadležnosti registrovati i preventivno spriječiti početke nadogradnje i izgradnje objekata bez dozvole za građanje uz poduzimanje zakonom propisanih mjera. Obustaviti postupke izdavanja  građevinsih dozvola za nadogradnje objekta koji  narušavaju vanjski izgled fasada  zgrada i nisu u skladu sa prostornim planom.

SodaLIVE.ba: Kako planirate komunicirati sa građanima, ukoliko budete izabrani? Prije svega mislimo na korištenje interneta – emailova i društvenih mreža. Da li ih sada koristite i ako je odgovor potvrdan, da li Vi sami lično komunicirate na njima?

Komuniciranje građana putem maila bi bilo omogućeno sa službama općinskog načelnika u smislu podnošenja upita,pojašnjenja procedura,a na web sranici općine Lukavac bi građanima bile dostupna sve informacije o planovima,provođenju planova,aktivnostima i rezlutatima kako općinskog načelnika tako i službi.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

U ul.Redzepa Ef.Muminhodzica pored poligona, na brdu gdje se djeca sankaju, je planirana izgradnja jos jedne zgrade. To zemljiste su RVI dobili od OpĆine. Sve se moze provjeriti na web stranici katastar.ba

Refik ima najbolje obrazovne predispozicije za Načelnika od sva tri kandidata.
Dok su druga dvojica geolog (Delić) i vatrogasac ( Sejdinović) Refik je diplomirani ekonomista sa iskustvom u Opštinskom Vijeću i federalnom parlamentu.
Pravi menadžer.
Na nama je samo da ga podržimo.

Lijepi moji, nemojmo gledati samo jednu stranu, onaj ko dode na vlast mora imati vertikalnu i horizontalnu podršku nivoa vlasti, ona glavurda E.D. lafinas nema nikog, da je bogdom kakav privrednik pa da tu ima podršku ali ništa jedna velika nula. Refik nije los malo je dok je bio direktor škole morao zaposljavati stranački i to mu se može oprostiti ali generalno nema sanse. Ostaje nam gospodin Amir Sejdinovic koji jeste mnogo uradio i ima veliku podršku svih nivoa vlasti ali i privrednika. Jel najsretnije rješenje sigurno da nije, ali od ove dvojice može najviše uraditi za dobrobit svih, stranka u ovom slučaju nije bitna. Zato Amire do pobjede od bivšeg SDP ovca i još mnogo njih.