Preminuo Omer Pobrić

2 min. za čitanje

Naš istaknuti glazbenik, osnivač Instituta sevdaha Omer Pobrić, preminuo je večeras na putu Sarajevo-Visoko, potvrđeno je FTV-u iz MUP-u Kantona Sarajevo. Neslužbeno se doznaje da je smrt nastupila od posljedica srčanog udara tijekom vožnje.Naime, oko 19 sati, operativni centar MUP-a KS-a telefonon je obavješten da se na autoputu u Jošanici putničko vozilo kreće nepravilnom putanjom. Na mjestu događaja policijaci su zatekli  putničko vozilo koje je udarilo u zaštitnu ogradu mosta u Jošanici, a u vozilu se nalazio vozač bez svijesti. Doktor hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt vozača.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o Omeru Pobriću, čije je tijelo po naređenju dežurne kantonalne tužiteljice prevezeno u prosekturu Bare radi obdukcije, nakon čega će biti poznat tačan uzrok smrt.

Svima koji su ikad čuli ime Omera Pobrića prva asocijacija je sevdalinka, kojoj je posvetio cijeli život, a posebno posljednjih 20 godina.

Smatrajući svedalinku ugroženom, da joj u modernom vremenu prijeti zaborav i nestanak, sve svoje sposobnosti, bogato znanje i iskustvo Omer Pobrić usmjerio je, posebno posljednjih desetljeća života, na njezino očuvanje. Godine 2003. osnovao je Institut svedaha u kojem je već prava riznica snimaka sevdalinki. Institut je i organizator festivala sevdalinke. Sve što je radio u Institutu logičan je nastavak posla započetog još 1979. godine kada je osnovao Muzički atelje Omega i posvetio se  producentskom, snimateljskom i aranžerskom radu. Tako je velikanima sevdalinke snimo više albuma: Safetu Isoviću čak pet, Mehi Puziću tri, Himzi Polovini, Hanki Paldum, Zehri Deović te Zaimu Imamoviću. Posebnu pažnju obraćao je sazlijama, izvornim grupama i guslarima.

Omer Pobrić ostat će upamćen po bogatoj karijeri u kojoj se ostvario kao izvođač, tekstopisac, kompozitor, aranžer. Sudjelovao je na brojnim festivalima, posebno vezan bio za Ilidžanski festival. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine, a živio je u Mulićima, općina Visoko.

Omer Pobrić će Lukavčanima ostati u sjećanju kao jedan od organizatora prvog bosanskohercegovačkog festivala sevdaha i narodne muzike “Bosna slobodi pjeva” – Lukavac 1994.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
1 komentar