Analizirano stanje i stepen provedbe reformskih procesa u zdravstvenom sistemu

24. Avgusta 2011.
2 min. za čitanje
Vlada TK

Direktori domova zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona su informisali predstavnike ministarstva o provedenim aktivnostima u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti na nivou Kantona, a u vezi sa Instrukcijom o ispunjavanju osnovnih uvjeta za priznavanje porodične medicine i Instrukcijom o načinu organizovanja i finansiranja specijalističko-konsultativne djelatnosti na području TK. Naime, Programom implementiranja prioritetnih mjera zdravstvene zaštite iz Programa rada Federalnog ministarstva zdravstva je naloženo da sva kantonalna ministarstva zdravstva u Federaciji implementiraju prioritetne mjere kako bi se zdravstveni sistem učinio što efikasnijim kako za pacijente, tako i za ljekare u zdravstvenim institucijama.

Na današnjem sastanku također su planirane i dalje aktivnosti u vezi sa provedbom navedenih instrukcija i Programa Ministarstva zdravstva FBiH. Pri Ministarstvu zdravstva TK formiran je Stručni tim za analizu i praćenje reforme zdravstvenog sistema i usklađivanje organizacije primarne zdravstvene zaštite sa zakonskim odredbama koji će u narednom periodu u koordinaciji sa javnim zdravstvenim ustanovama rješavati probleme na koje naiđu tokom provođenja instrukcija na terenu, istaknuto je na sastanku.

Zadovoljna do sada provedenim aktivnostima, ministrica zdravstva dr. med. sci. Nada Pavlović Čalić je istakla da „se reformski procesi moraju provoditi ali zahtijevaju određeno vrijeme i intenzivan angažman na analizi postojećeg stanja problema, izrade plana i programa kao i provođenju istih,“ te dodala da svakako ohrabruje kada se već i nakon ovako kratkog perioda vide pozitivni pomaci.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
11 komentara
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Eto bas se cudim sto SodaLive maskota (znate vec svi, nas drougi Za Harisa) nije komentarisal’ ovu vijest?! A da, vjerovatno je zamjenik dir. DZ Lukavac bio prisutan na ovoj anaLitickom sastanku. Ups, gle cuda pa i zamjenik je “Za Harisa”.
Poucak: Naucnicima nisu potrebni skupi teleskopi da istraze crnu rupu u svemiru jer mi imamo jednu takve razmjere ovdje u nasoj opcini/opstini – to hare samo je uvecavaj da barem u necemu budemo najveci! 🙂

Analiziraj Šaćira !
Što me bolan , stalno spopadaš ?Našo sam ti poso u Safatuši, nisam ja kriv , što onaj kolumnista sa perikom , odradi za veče po 5 tura , a ti jedva dvije .
Kad su se lomile Dikletove stožine – ličilo je da će od tebe biti nešto .Daj bože da zaradiš penziju .
P:S Ako imaš primjedbi a rad Doma zdravlja , znaš izreku -” Riba smrdi od glave ” – e mi nismo glava – tu smo ta trane .
A što se tiče tvoje ribe – strahota – Dilke je moro pozajmiti para da dezinfikuje stožine – kaže neće šarulja
da primiriše otave .Analiziraj malo stanje- možda je i to razlog tvog slabog noćnog prometa .

hahhahaa … eh ovaj za harisa sto me zna nasmijat ne zna niko sa svojim nebuloznim izjavama i komentarima …hahah… da te nije trebalo bi te izmislit (al to ne znaci da te podrzavam u ovome sto izjavljujes i komentarises) heheheh …. vjerovatno cete izbrisat komentar al nema veze i lupat minuse ali samo izvolite ….hahah …

Ma draga sestro, pusti bona maskotu. Maskota ko maskota; Da ovaj ‘ispodprosjecni Bosnjo’ ima ljubavi u sebi ili oko sebe ne bi on prosipao nebuloze uz izrazeni “ruralni” sovinsticki vokabular: stozina, sarulja, itd.
Misli ‘hare i slicni hariscic da je zena objekat koji ima svoju upotrebnu vrijednost tj cijenu tako da on bi sve rijesavao stozinom (po njima nije zena tu da misli niti nedo Bog nesto polemise) … lijepo je to i romanticno ali sta ces kad jadama ni na rep ne mozes stati jer to nije ni repic to je cudo nevidjeno tj vidi se al’ pod mikroskopom; Nezna jado da mu se hanuma samozadovoljava i ostat’ ce, jado u ubjedjenju da je njakav macho na baterije 🙂

Sahariza : potpisujem ….. a ovo za hanumu hehehe … ako je ima …. a mozda i komsija cini svoje pa se ona ni ne zali pa on misli da je dobar …. da mi je samo da vidim kako on izgleda …. al neka nama i ovakvih da nas nasmiju i zabavljaju bar na ovaj nacin ako nista drugo … veliki pozdrav

• Upotrebna vrijednost kažeš; hm ,
• ja to vako analiziram po njakoj formuli , sastavio je Dilaver .
• efekat rada – troškovi = profit

• Sinoć : On : 5 tura x 50 km = 250 km ( zarada )
• – noćna mu dnevnica 50 km
• = profit 200 km
Ona : 2 ture X 30 km = 60 km
• – noćna joj dnevnica 50 km
• = profit ….. 10 km .
Zarada ( Ona + on ) = 210 km
– ostali troškovi : mito inspektoru 50 km
– mito pol.patroli 50 km
– Nurkin dio ( director ) 50 km
– Kadrijn dio ( vrsni knjigovođa ) 50 km
Svega ostalih troškova 200 km
– Ostalo nama 10 km .
Nešto ovdje smrdi kaže Dilke , svi dobri po 50 km , a ja i on po 5 .Samo ne more dokučit šta je , a ja nemam srca da mu kažem da Šaćiri treba dat otkaz i zaposliti ovu mlađu tratinčicu (Ova mladica se sama nameće) .I opet ja nevaljam .
P.S Mladice .. fala za iskren hahhahaa ….
E ovako je nažalost u svakom poslu – dok podmitiš one okolo, jedva da plivaš .

ma ti si meni kralj …. hahhahaa …. koji ne zna od nosa do usta …. cudo ne vidjeno …. rekoh ja da te nema trebalo bi te izmisliti …. sreca pa bar znas sabrat dva broja ….

raqcun mu ide od ruke 🙂 ; al’ je jedan od naboljih polaznika tecaja yoge, sve zbog smanjenja troskova, posto je bezkicmenjak moze sam svog dRkana da cijelovi … eto jos me uvrijedi sto k'o nesto fali “polovnjaci” a tvoja valja komsiji 🙂 ako nista Desanka ti je jedino preostala, samo sa pincetom 😛

Haj sad pomalo… utece ti Sarulja

ma draga moja on ocito ne zna sta je zena pa je zato isfrustriran a da li doje tebi ili meni pod “sake” ne bi mu caca njegov pao na pamet a kamoli haris i ne bi razmisljao o glupostima jer ne bi imao vremena …. 🙂

…..I Ljubim dobre ,
ljubim lake , neka prave , a neke ne ,
i sve su vile ,sve su kraljice , i sve su ne važne naspram nje ….. ( Lepa protina kći Đ.Balašević )
P.S eto vidiš Đole ,ti samo misliš da su princeze – a u javi su samo žabe kreketuše , kojima ni Poljubac pravog princa – neće pomoći .Velikaj to čarolija ba , a da su lake , ne sumnjam .

Joj ja se zapjevo , a u stvari trebam da objavim konkurs :
Zbog pojave upražnjenog radnog mjesta ( radnica za prijevremenu penziju ),raspisujem kokurs za prijem u radni odnos , u Safatuši .Uslovi :
– age : 18 do 38 ,
– spol : oba ,
– prednost : iskustvo na istim ili sličnim poslovima ,
– plaća : prvi mjesec se volontira , uz rad sa iskusnom Šaćirom ( dani su joj odbrojani čim ko stasa) ,
– prednost: a) jezik – vrcav ,ne poklepan ko kod njakih ,
b)popunjena prisrupnica SKOJ -u ( to traže Direktor i knjigovođa ),
Nakon volonterskog rada plaća od učinka .Ako ste osoba za rad u dinamičnom okruženju , spremni na timski rad
( grupni ), otvara vam se mogućnost napredovanja.
Prijave slati u elektronskoj formi , preko ovog portala ( javan konkurs -za javnu kuću -nema laži ni prevare ) )uz obavezne fotografije (od glave do pete ).
P.S Ja što bi volio da se ova Mladica prijavi – da vidim kako je pod njenim šakama – makar se raspametio .