fbpx

Od narednog mjeseca lakše do penzije u FBiH

1 min. za čitanje

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je da od 1. maja sve osobe koje podnose zahtjeve za mirovinsko i invalidsko osiguranje ili traže izdavanje potvrda više neće morati prilagati potvrdu o prebivalištu (CIPS potvrdu), rodni list ili uvjerenje o državljanstvu uz svoje zahtjeve.

Ova promjena proizlazi iz suradnje Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje s IDDEEA-om, koju je intenzivirao ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edin Forto. Zavod je razvio aplikativno rješenje koje omogućuje pristup podacima iz evidencije koju vodi IDDEEA, uz poštivanje svih sigurnosnih zahtjeva za zaštitu osobnih podataka. Važno je napomenuti da se pristup podacima odvija samo uz prethodnu suglasnost podnositelja zahtjeva.

Osim toga, od 1. maja neće biti potrebno priložiti rješenje o prestanku radnog odnosa uz zahtjev, osim u slučaju osiguranika policijskih službenika i vojnih osiguranika Ministarstva odbrane BiH. Ove promjene dio su inicijativa menadžmenta Federalnog zavoda za unapređenje poslovanja, pojednostavljenje procedura i ubrzanje procesa ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Cilj je povećati transparentnost rada, olakšati pristup korisnicima i podržati borbu protiv administrativnih prepreka poput papirnatih dokumenata i dugih redova čekanja.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments