fbpx

Na današnji dan prije 24.godine počelo prvo nogometno prvenstvo BiH

2 min. za čitanje

Na prvoj redovnoj skupštini Nogometnog saveza BiH koja je održana 16. septembra 1995. godine, u Mostaru je donosena odluka o početku prvog ligaškog nogometnog prvenstva naše zemlje.

Osnovana je Prva liga BiH koja je brojala 16 ekipa, a prvo kolo igrano je tačno prije 24 godine, 21. oktobra 1995. godine.

Prvi, jesenji dio prvenstva, zbog vremenskih uslova odigran je samo u osam kola, i u teškim uslovima, ali bez ijednog incidenta, uz  kvalitet igre koji je bio na zavidnom nivou.

Svi ti klubovi, igrači, službena lica, komesari lige, kancelarija Nogometnog saveza BiH zaslužuju čestitke, jer su svi zajedno doprinijeli da Nogometni savez BiH stekne uslove za prijem u Evropsku i Svjetsku fudbalsku federaciju.

Titulu prvog šamiona ponijela je ekipa Čelika koja je u 30 odigranih kola osvojila 68 bodova, drugi je bio Lukavac sa 64, treća Sloboda sa 63 boda, a iz lige su ispali Olimpik koji je sakupio 20 i Iskra iz Bugojna koja je osvojila 19 bodova.

Najbolji strijelac bio je Amir Osmanović (Lukavac) sa 26 postignutih golova, drugi Halim Stupac (Jedinstvo) sa 19, treći Sead Osmić (Lukavac) sa 18 postignutih golova. Strijelac prvog, istorijiskog gola u prvenstvu BiH bio je Nermin Pašalić (Zmaj od Bosne), koji je taj pogodak postigao na Olimpijskom stadionu Koševo, protiv Olimpika.

Rezultati 1. kola:Zenica – Iskra Bugojno 3:0, Velež – Sarajevo 3:0, Travnik – Rudar Kakanj 0:0, Olimpik -Zmaj od Bosne Tuzla 0:1, Sloboda – Lukavac 1:1, Jedinstvo – Gradina Srebrenik 2:1, Željezničar – Turbina Jablanica 0:0, Rudar Breza – Čelik 0:0.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svake godine isti tekst. I pitamo se zasto nam je ovako? Zato sto se stalno vracamo 25 godina unazad. Umjesto da vidimo gdje smo i sta mozemo napraviti za buducnost.

I opet zahvaljujuci nasem dragom i istaknutom sportskom radniku Bajri Bacicu.
I on je cemprese malo pomjerio prema cesti. A kucu napravio negdje oko sesnaesterca sjeverne tribine. Gadi mi se sve ovo.

A gdje ste sada . Uzorite i netreba vam više nek Mirza posije Krompir ili Kukuruz

….tv Duel….Hankić Kukin jaro,Bajan ko zna čiji i Deliya Baketov potrčko
Svi obećaju nešto a Bakirov sin:”I ja bi volio vidjeti Radnički u Drugoj Kantonalnoj Ligi”
Obećao-Još malo pa ispunio