fbpx

Čipo, Šaban i Belka ponovo u dresu reprezentacije

3 min. za čitanje

Piše:Sadik Sinanović

Da je lukavački fudbal sredinom 90-ih godina igrao zapaženu ulogu u bosanskohercegovačkom fudbalu, pokazuje i poziv Nogometnog saveza BiH povodom organizovanja manifestacije “I Tirana i Marakana” za trojicu nekadašnjih prvotimaca FK Radnički. Naime, radi se o revijalnoj utakmici koja će u Petak 16.12.2016. biti odigrana u Sarajevu, u dvorani “Ramiz Salčin”, sa početkom u 18:00 sati.

Svoj dolazak na ovu manifestaciju potvrdili su igrači koji su u periodu 1995-1996 nastupali za seniorsku reprezentaciju naše zemlje, te odigrali historijske susrete sa Albanijom i Brazilom. Među proslavljenim igračkim imenima, od kojih su neki danas vrsni nogometni stučnjaci nalaze se: Mehmed Baždarević, Samir Šabanović, Bakir Beširević, Nudžein Geca, Muhamed Konjić, Vlatko Glavaš, Mirza Varešanović, Elvir Bolić, Nermin Šabić, Vedin Musić, Almir Turković, Amir Osmanović, Senad Brkić, Sead Osmić, Senad Repuh, Said Fazlagić, Esmir Džafić.

Svakako da su imena nekadašnjih prvotimaca Radničkog, među ovakvom fudbalskom elitom ono što svakako čini ponosnim svakog istinskog zaljubljenika u lukavački fudbal. “Veoma mi je drago vjerujte zbog ovog poziva. Velika je čast bila igrati za reprezentaciju, i sa puno emocija ću ponovo obući taj dres, bez obzira što se radi tek o revijalnoj utakmici. Posebno mi je drago što evo vidim da nismo zaboravljeni.” riječi su dugogodišnje “jedinice” FK Radnički, Samira Šabanovića.

“Mogu vam reći da me jako iznenadio ovaj poziv. Naravno da je velika čast biti dio jedne takve priče. U tim teškim vremenima, i na samom početku stvaranja reprezentacije, sve oči su bile uprte u taj tim. Velika je stvar za karijeru svakog sportiste, nastupiti za najbolji tim svoje zemlje. Hvala im što su me se sjetili, nadam se da će se i u mom Radničkom uskoro sjetiti Čipe. “ – između ostalog je rekao Sead Osmić “Čipo” .

“Lijepo je vjerujte biti dio historije. To jedno iskustvo igranja za reprezentaciju je nešto najljepše, i svakako da se rado sjećam tog perioda i prvih trenutaka u dresu reprezentacije. Tadašnja generacija Radničkog imala je puno potencijala, i uz malo sreće mogli smo imati još po kojeg reprezentativca. Uglavnom, jedno zaista nezaboravno iskustvo, i hvala im na pozivu.” – za naš portal izjavio je Amir Osmanović “Belka”.

 

Ova manifestacija, osim prisjećanja na internacionalne početke fudbalske reprezentacije BiH, ima i humanitarni karakter jer je prihod od ulaznica (5 KM), namijenjen Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ Sarajevo.

Poseban gost biće, bivši selekor nacionalnog tima Blaž Slišković, koji nije bio sudionik ovih utakmica ali je svakako dao svoj doprinos u stvaranju bh reprezentacije.

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments