fbpx

Rad od kuće prouzrokuje sreću i jednako je produktivan kao i kancelarijski posao, kaže nova studija

2 min. za čitanje

Jedna od najvećih rasprava u doba nakon pandemije je da li je rad od kuće produktivniji ili ne.

Zagovornici rada od kuće kažu da im pomaže da ostvare bolju ravnotežu između posla i privatnog života i da je više angažiran. Studije pokazuju da je to također povećalo učešće žena u radnoj snazi. U međuvremenu, poslodavci se brinu da to smanjuje produktivnost i saradnju zaposlenih.

Nova studija objavljena u časopisu Nature mogla bi okončati debatu. To sugerira da su zabrinutosti za produktivnost zanemarljive i da bi hibridni rad zaista mogao biti idealna postavka za radnike.

Studija je podijelila više od 1.600 zaposlenika Trip.com , kineske turističke agencije, u dvije grupe i pratila ih dvije godine. Jedna grupa je radila iz kancelarije pet dana u nedjelji, dok je druga tri dana provela u kancelariji i dva dana kod kuće.

Posljednja grupa pokazala je poboljšano zadovoljstvo poslom. Stopa po kojoj su ovi zaposlenici dali otkaz također je smanjena za trećinu, s tim da je utjecaj bio posebno izražen na zaposlenike koji nisu bili menadžeri, žene i one sa dugim putovanjima na posao.

Nije bilo nikakvih nedostataka. Studija je pokazala da hibridni rad nije imao mjerljiv utjecaj na radni učinak ili produktivnost. I menadžeri su ga više podržavali nakon učešća u studiji.

Autori su zaključili da hibridni rad može povećati profit kompanija smanjenjem stope odustajanja “za koju se procjenjuje da košta oko 50% godišnje plate pojedinca”. Takođe “nudi velike koristi za društvo pružajući vrijedne pogodnosti (pogodnosti) zaposlenima, smanjujući putovanje na posao i olakšavajući brigu o djeci.”

Takođe može biti blagodat za preduzeća kao što su kafići, barovi, teretane i kozmetički saloni – od kojih su svi zabilježili povećanu zaradu zbog ekonomije rada od kuće, piše Business Insider.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments