fbpx

Ko stoji iza učestalih dojava o bombama u školama u Sarajevu?

3 min. za čitanje

U posljednjih nekoliko dana, u više škola širom BiH stigle su dojave o postavljenim bombama. Iako su se sve ispostavile kao lažne, stručnjaci upozoravaju da takve neslane šale izazivaju strah među učenicima i osobljem. Neki od stručnjaka sumnjaju da su za ove dojave odgovorni upravo učenici.

Već treći dan zaredom, dojave o bombama stigle su u sarajevske škole. Srećom, sve su bile lažne.

Aleksandar Milić, psiholog, naglašava da je strah prirodna reakcija na ovakve prijetnje, bez obzira na to jesu li stvarne ili lažne. Prema njegovim riječima, važno je da nadležni organi brzo reaguju kako bi se spriječile dugoročne posljedice.

“Što trauma duže traje, veće su posljedice. Stvara se stanje stresa kod onih koji to proživljavaju,” izjavio je Milić za Nezavisne novine. Dodao je da ovakve prijetnje stvaraju osjećaj nesigurnosti i negativno utiču na fizičko i mentalno zdravlje.

Milić je također istakao da su lažne dojave o bombama često rezultat ponašanja učenika koji imaju negativan stav prema školi ili nastavnicima.

“Oni se na neki način osjećaju odbačeno i zbog unutrašnjih stanja kreću destruktivnim putem,” rekao je Milić.

Anja Eraković, školski psiholog, smatra da škole moraju pravovremeno djelovati u ovakvim situacijama.

“Dojave o bombama uglavnom dolaze od djece koja to rade kako bi izbjegla obaveze ili školu. Za njih je to ‘in’ i zanimljivo,” navodi Erakovićeva.

Ona dodaje da je važno raditi s učenicima kroz odjeljenske zajednice, obrađujući teme koje se odnose na takvo ponašanje. Također, ističe da je ključno uključiti roditelje i multisektorski djelovati.

“Preventivno djelovanje prosvjetnih radnika kroz radionice može pomoći u rješavanju problema kod djece koja odskaču od razreda i koja prave probleme,” kazala je Erakovićeva.

Vladimir Vasić, sociolog, kritikuje reakciju nadležnih institucija, tvrdeći da nema adekvatne kazne za odgovorne.

“Potrebno je pronaći odgovorna lica, kazniti ih i koristiti te kazne kao primjer,” istakao je Vasić.

Dodao je da društvo često liječi posljedice umjesto da se bavi uzrocima ovakvih ponašanja.

“Pitanje je vremena kada će ovakve stvari izazvati ozbiljne posljedice. Mi se, nažalost, ne bavimo uzrocima, a kazne i reakcije društva izostaju, što djeluje stimulativno na one koji to čine,” zaključio je Vasić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hocel bit pecenja na vaseru