Prosjačenje i iskorištavanje djece – nužda ili prinuda ?!

30. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

prosjakutuzliProblem prosjačenja na tuzlanskim ulicama, naseljima, u blizini raskrsnica, kada to može biti i opasno po život djece koja se najčešće bave ovim radnjama prisutan je dugo.

S toga je i Općinsko vijeće Tuzla na posljednjoj sjednici, podnijelo zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona o poduzimanju mjera i aktivnosti u cilju suzbijanja ovog problema svakih šest mjeeci.

Kako ističu u tuzlanskim udruženjima Roma, postoje dvije vrste djece koja prosjače, prvi, koji to rade iz nužde, i drugi koji su prinuđeni baviti se tim aktivnostima, jer rade za druge koji na taj način stiču materijalnu korist. “Ja ne smijem kući, ako ne skupim danas dvadeset maraka.

Ako nemam toliko, prespavaću napolju, a kad skupim dovoljno, i nekad ostane viška teta nam kupi pile i onda svi jedemo – priča desetogodišnja djevojčica, držeći cijelo vrijeme ispruženu ruku. Na naš upit ko je teta i je li je ona primorava da prosjači, samo zamišljeno gleda.

Udruženja djecu mogu zaštiti djelimično, ali svakako je u nadležnosti nekih drugih struktura da riješe ovaj problem i uhvate se u koštac s njim. Kako navode u Centru za socijalni rad, opravdanje osoba koje se bave prosjačenjem je kako im novčana sredstva koja primaju od ove ustanove nisu dovoljna za preživljavanje i da su prisiljeni da prosjače.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, ističu da se radi o globalnom problemu, koji zabrinjava policiju, pogotovo kada je riječ o djeci koja se prosjačenjem bave na lokacijama na kojima im je život doveden u opasnosti. Kako ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, ovom problemu se treba prići ozbiljnije, imajući u vidu da i druge institucije trebaju dati svoj doprinos, pogotovo one socijalnog tipa.

Policija je tu da provodi zakon, a tu je niz zakona koji tretiraju ovu problematiku. Jedan od problema je i mobilnost osoba koje se bave ovom radnjom, koje često mijenjaju destinacije gdje obavljaju ove aktivnosti.

(SlonExtra)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak