Počela proizvodnja u lukavačkoj “Aidi”

23. Decembra 2009.
2 min. za čitanje
Radnici "aide" na poslu

U lukavačkom pogonu fabrike obuće “Aida” od jučer je počela proizvodnja. Kupac je, ponovo, švicarska firma “Limpex Handals”. Za sada je dovučeno tek 1.000 pari cipela i uposleno je 55 od ukupno 110 radnika koliko ovaj pogon broji.

– Trenutno radi jedna krojačnica i jedna šivaona. Početkom sljedeće sedmice najavljen je dolazak još 5.000 pari obuće. Radit ćemo u kontinuitetu. Za dvadesetak dana planiramo pokrenuti i montažu, odnosno uposliti i drugu polovinu radnika, kazao je Mevludin Tufekčić, predsjednik Sindikata radnika lukavačkog pogona fabrike obuće „Aida“.

On kaže da mu nije poznato zašto se novi stari kupac „Limpeks“ vratio samo u lukavački pogon. Kaže da je tek načuo da postoji interes i za pokretanje proizvodnje u Dubokom Potoku, dok je Tuzla i dalje neizvjesna. No, bez obzira na sve i lukavački radnici su tokom protekle sedmice bili prisutni na protestima ispred zgrade Vlade TK ali i na tuzlanskim rasksnicama kada je blokiran grad.

– To što smo mi uposleni ne znači da su naši problemi riješeni. I nama je problem nepovezani radni staž kao i sudbina kompletne fabrike, kazao je Tufekčić.

Podsjećamo, zahtjevi radnika za sada su ispunjeni. Novčana sredstva u iznosu od 170.000 maraka podijeljena su radnicima kao jednokratna novčana pomoć, po kriterijima koje je formirao sindikat i to samo onima koji su trenutno zatečeni u „Aidi“. Oni radnici koji rade na crno i ne odazivaju se protestima, nemaju pravo na ovu novčanu nadoknadu.

Do pokretanja proizvodnje, dakle, u naredna tri mjeseca koliko je ostavljeno roka, Vlada TK će radnicima koji ne budu uposleni, isplaćivati po 209 maraka, odnosno po 55 posto od najniže plaće propisane za radnike tekstila, kože, obuće i gume. Osim toga, Vlada TK izdvojila je i 58.000 maraka namijenjenih za pokretanje proizvodnje u „Aidi“, a u toku sedmice planirani su novi razgovori sa švicarskim „Limpexom“ kao i drugim potencijalnim kupcima. Pokretanje proizvodnje je i dalje neizvjesno, a krajnje rješenje za radnike „Aide“ sa kojima se oni također slažu, je i uvezivanje staža i slanje na biro.

Podijeli ovaj članak