Oko 50 godina za uklanjanje mina

24. Decembra 2009.
1 min. za čitanje

paziminePodaci o stradalim osobama od mina i ukupna rizična površina općine Lukavac stavljaju našu općinu u kategoriju najkontamiranijih u Tuzlanskom kantonu, ali i u BiH.

Ovakvo stanovište proizilazi iz činjenice da bivša linija fronta koja je duga oko 36 km sadrži 225 registrovanih minskih polja, sa pretpostavkom da postoji još oko 30-ak neregistrovanih minskih polja, kao iveći broj zaostalih ubojnih sredstava.

Najugroženija područja kontaminirana minama su u grupisana oko ozrenskih naselja Borice, Sižje, Milino Selo, turija, Orahovica, Lozna i Jaruške, te dolinom rijeke Spreče kroz MZ Devetak, Dobošnica, Krtova, Gnojnica i Berkovica.

Općinska služba Civilne zaštite u okviru svojih mogućnosti i ovlaštenja se kontinuirano i maksimalno zalaže za uklanjanje što većeg broja ubojnih sredstava.

Provedene aktivnosti i mjere na deminiranju i uklanjanju NUS-a zavise od finansijske situacije, jer su ovi poslovi jako skupi. Ukoliko se bude nastavilo dosadašnjim tempom, treba znati da ovaj problem neće moći biti riješen za duži niz godina, a neki pokazatelji govore da to može potrajati i od 50 godina.
Zbog navedenih razloga apeluje se na stanovništvo da treba da bude oprezno, naročito u zoni gdje su se odvijala ratna dejstva.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak