Održan prvi Festival sevdalinke uz saz

24. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

sazlijeulukavcuGradsko kulturno umjetničko društvo “Lukavac” organziovalo je Prvi festival bosanske sevdaline uz saz na kojem je su nastupile sazlije: Mujaga Husejnović, Salko Mujabašić, Asim Muminović, Enver Čajić, Enes Imamović, Sulejman Šarić, Jusuf Brkić, Safet Kalajevac, Safet Dedajić, Ahmet Hogić, Murat Vrabac, Sadeta Osmanović i Mehmedalija Begić.

Festival je bio takmičarskog karaktera, a odlukom stručnog žirija prva nagrada u iznosu od 400 maraka pripala je Muratu Vrabcu za interpretaciju sevdalinke “Samka”, drugoplasirani je Jusuf Brkić sa pjesmom “O sabahski tihi vjetre” kojem je pripala nagrada od 300 marka, dok je trećeplasiranom Ahmetu Hogiću, koji je bio i najmlađi učesnik (17 godina) sa sevdalinkom “Sinoć sam ti Safo” pripala nagrada od 200 maraka.

U okviru festivala bilo je predviđeno da se u lukavačkom Domu kulture predstave i radionice za izradu sazova. Obzirom da su čestvovale samo dvije i to radionice Šabana Karajića i Enesa Imamovića, odlučeno je da podijele nagradu za najbolji saz u iznosu od 100 marka.
Tokom dvosatnog programa, pored sazlija nastupili su i članovi GKUD “Lukavac” i KUD “Solga” iz Bikodža koji su bili dio scenogafije kojom su dočarane komilje, ašikovanje, ispijala se kafa sa rahatlokumima.
Festival je dobro prihvaćen i od strane učesnika i publike, tako da organizator najavljuje da će preći u tradiciju.
Podijeli ovaj članak