fbpx

MUP Tuzlanskog kantona nabavlja oklopna vozila: Od opremljenosti policije ovisi sigurnost građana i imovine

3 min. za čitanje

Opremanje policije Tuzlanskog kantona posljednjih mjeseci se odvija ubrzanim tempom. Ono što je na određeni način okupiralo pažnju javnosti je nabavka oklopnih transportera i dugih cijevi. Nadležni objašnjavaju kako se radi o materijalno-tehničkoj opremljenosti, s ciljem povećanja stepena sigurnosti.  Proces nabavke četiri oklopna transportera, u vrijednosti nešto većoj od četiri miliona konvertibilnih maraka, u završnoj je fazi. Uplaćen je avans i isporuka se očekuje u maju.

Za potrebe Jedinice za specijalnu policiju i Jedinice za javni red i mir, znači, u slučaju većeg narušavanja javnog reda i mira”, objašnjava ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović.

Međutim, nabavka britanskih transportera izazvala je određene reakcije, naročito nakon oglašavanja premijera na društvenim mrežama, pa mnogi pitaju – da li je to odgovor na opremanje MUP-a Republike Srpske?

Sve ovo što radimo, kada je u pitanju materijalno-tehničko i kadrovsko opremanje MUP-a, nema direktne veze sa samim činom neustavnog obilježavanja 9. januara, ali želimo podcrtati da je sigurnost naša obaveza, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Za opremanje MUP-a izdvojeno je nešto više od 14 miliona KM. U novembru je u funkciju stavljeno 45 vozila. Riječ je o najvećoj nabavci od rata, za što je izdvojeno dva miliona KM. U planu je i nabavka 400 komada dugih cijevi za potrebe Jedinice za javni red i mir i Specijalne policije, ali ovaj proces se odvija veoma sporo, budući da je tender više puta padao.

Nadležni se nadaju da će i ovo uskoro biti riješeno. Osim toga, od ove godine su na ulicama i dva presretača. Pojedini zastupnici optužuju SDP da je pokušala zaustaviti ova ulaganja. Iz te opozicione stranke to demantuju, navodeći da je opremanje MUP-a krenulo sa vladom SDP-a.

Mislim da je to zlonamjerna konstrukcija od strane onih koji su to izjavili, iz prostog razloga što su sredstva o kojima govorimo namjenska federalna sredstva i ne mogu se promijeniti nikakvim amandmanom, pa ni amandmanom Kluba SDP-a, navodi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Dok je sigurnosna situacija u najmnogoljudnijem kantonu ocijenjena zadovoljavajućom, nadležni podsjećaju da od opremljenosti policije ovisi koliko će građani i imovina biti zaštićeni.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments