fbpx

Ranko Debevec imenovan je danas za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine

2 min. za čitanje

Ranko Debevec imenovan je danas za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija ranije je kazao da je Debevec prošao sve procedure, te da je Podvijeće predložilo njegovo imenovanje za predsjednika, čime je dobio još jedan mandat.

“Mogu reći da je kandidat Debecec predložen da sutra na VSTS-u izloži svoj program rada, a nakon toga se podlučuje o izboru predsjednika Suda BiH”, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je napomenuo da je bio isključen iz cijele procedure izbora predsjednika Suda BiH od početka, od ocjenjivanja, donošenja odluke da li će biti verifkovana kandidatura tužioca Dubravka Čampare za predsjednika Suda BiH, intervjua, te potvrđivanja odluka.

Osim Debevca, za poziciju predsjednika Suda BiH konkurisao je i Čampara, ali je njegova molba odbačena jer za poziciju predsjednika Suda BiH mogu konkurisati samo sudije.

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnome fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. godine. Od 2005. do 2008. godine obnašao je dužnost tužioca Kantonalnoga tužilaštva u Sarajevu. Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. travnja 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnoga tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Za sudiju Suda BiH imenovan je 12.12.2012. godine.

Bio je učesnik brojnih domaćih i stranih seminara i edukacija iz oblasti krivičnog prava. Na prvi mandat predsjednika Suda BiH Debevec je izabran 14. decembra 2016. godine u Mostaru.

Ranko Debevec dobio je mandat od šest godina.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments