fbpx

Znate li gdje se prave najbolji kozji sirevi na Balkanu?

4 min. za čitanje

Farma Milo Selo nalazi se u podnožju planine Ozren, u Milinom selu na parceli površine 25 hektara, 5 km je udaljena od Modračkog jezera u Lukavcu. U srcu prirode i okruženju idealnom za proizvodnju proizvoda poštujući režime organske proizvodnje, koji nas podsjećaju na zaboravljene tradicijske vrijednosti,a sve to uz očuvanje i poštivanje prirode i okoliša.

Priča o farmi Milo Selo je počela 2016. godine, kada se pojavila želja za proizvodnjom domaće, zdrave, na tradicionalan način proizvedene hrane, koja je na današnjem tržištu zastupljena u oskudnim količinama nažalost.  Farma Milo Selo proizvodi kozje mlijeko, kozje sireve, sirutku i jogurt.

Bave se i uzgojem autohtonog voća, plasteničkom proizvodnjom povrća, prerađevinama od autohtonog voća i od povrća. Nude i čajeve, prirodnu kozmetiku i pčelinje proizvode.

Kompletna proizvodnja je zaokružena u integrativni model tako da je logično povezana vlastita proizvodnja hranjiva /ratarsko-povrtlarske kulture/ za koze u organskom režimu, a dobiveni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi imaju dodatnu vrijednost jer su u organskom režimu.

Kozje mlijeko i kozji sir inače spadaju u najzdravije namirnice. To su znali i naši stari, kojima su ovi proizvodi bili i hrana i lijek. Oni su znali da je kozji sir nezamjenjiv u jačanju imuniteta i odbrani raznih upalnih procesa u organizmu. Osim toga, dokazano je da ima antikancerogeno dejstvo, zahvaljujući linolnoj kiselini.

Proizvodnja sireva na Farmi Milo Selo se vrši na takav način da obrađeno mlijeko zadrži sva korisna svojstva, koja su prisutni i u konačnom proizvodu – siru.

Svi sirevi sa farme su sirevi od čistog kozjeg mlijeka. Sirevi su prirodni, te ne sadržavaju bilo kakve aditive ili dodatke hrani, baš kao što se oduvijek tradicionalno  proizvodilo u našim domaćinstvima.

Proteklih pet godina Farma Milo Selo je jako puno radila na razradi receptura i pravljenju kvalitetnih proizvoda, zasigurno su postali brend u regionu.

Premium sirevi sa Milog Sela kao što su tvrdi kozji sir, kozji sir u hrastovoj kori, kozji sir sa biberom i dimljeni kozji sir, zahvaljujući izvrsnom ukusu i kvaliteti su višestruko nagrađivani a kupci uživaju u njihovom ukusu.

Nažalost početkom maja na Farmi Milo Selo se dogodio veliki požar koji je u potpunosti uništio centralni objekat za smještaj životinja. Ovaj nemili događaj je ugrozio poslovne procese i nanio veliku štetu farmi.

Farma Milo Selo je za vrijeme te najveće nedaće koja ih je pogodila ipak uspjela da realizuje svoje učešće na Balkan Cheese Festivalu, najvećem festivalu sira na Balkanu.

Tako da, za vrijeme požara na farmi, proizvodi Milog Sela su u Beogradu bili izloženi na međunarodnom sajmu, te su tamo potvrdili svoj kvalitet.

Kozji sir sa Farme Milo Selo ocjenjen je vrhunskim te je osvojio drugu nagradu ukupno u sirevima. S obzirom da je prvu nagradu osvojio kravlji sir, možemo sa sigurnošću reći da je najbolji kozji sir na Balkanu na Farmi Milo Selo.

Oni su prvi put učesnik ovakvog događaja i nagrada koju su osvojili je veliki uspjeh i pokazatelj njihovog truda i ulaganja u kvalitet proizvoda.

Ovakva nagrada u isto vrijeme kada je Farmu Milo Selo zadesila i velika nesreća, vjetar je u leđa da skupe snagu za nastavak rada.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Premium sirevi sa Milog Sela kao što su tvrdi kozji sir, kozji sir u hrastovoj kori, kozji sir sa biberom i dimljeni kozji sir, zahvaljujući izvrsnom ukusu i kvaliteti su višestruko nagrađivani a kupci uživaju u njihovom ukusu. ” Što'no rekli-živa istina ! . Uživam u dobrom siru,pogotovo kozjem. Do sada ni moja familija,prijatelji ni ja kvalitetniji i ukusniji i zdraviji nismo jeli ! Dobar moj drugar i prijatelj mi je učinio na peškeš sve četiri vrste navedenih sireva.Svi smo uistinu bili oduševljeni! Te blagodetne zalogaje kušati uz čašu dobra “crnjaka” je praznik za tijelo, zdravlje i dušu.Za kraj je ostala hladna mostarska “Žilavka” ,ko otrov zmijski -zelena. Baš nam je bilo MILO, ko Milo Selo ! Greota je i jazuk što se desila ova ognjena katastrofa . Farma Milo Selo je autohtoni brend koji treba ponovo iz pepela podići. Pa i mitska tica Feniks se tako vinula ponovo u nebo vremena…