fbpx

Najbolji muzičar Evrope u 2021.godini, Damir Imamović, 9. Juna u Lukavcu

2 min. za čitanje

Centar za kulturu Lukavac u junu priprema pravu muzičku poslasticu za sve ljubitelje sevdaha

Jedan od najboljih interpretatora i istraživača sevdaha, Damir Imamović će 9. juna 2022. godine na Velikoj sceni Centra za kulturu Lukavac sa početkom u 20:00 sati, održati cjelovečernji koncert a nakon toga, 10. juna, radionicu SevdahLab, koja predstavlja izuzetan istraživačko – obrazovni projekat.

Damir Imamović jedan je od rodonačelnika novog sevdaha. Posebnost je njegovog pristupa u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog kompozitorskog,  aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnog oslanjanja na uvide stečene istraživanjem historijskih pisanih i zvučnih izvora. Od velike je važnosti njegova knjiga Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća. Izlasku knjige prethodila je velika multimedijalna izložba “Sevdah, umjetnost slobode” koju je Damir postavio u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu krajem 2015. godine.

Kao izvođač i autor Damir djeluje od 2005. i do sada je izdao sedam albuma. Sarađivao je s nizom uglednih muzičara, gostovao na pozornicama širom svijeta (u zemljama jugoistočne, zapadne i srednje Europe, SAD-u, Meksiku, Indiji i Kini) te pisao muziku za pozorište i film. Dobitnik je dvije važne godišnje nagrade kolektivne, bh. autorske agencije AMUS: za promociju tradicionalne muzike BiH (2016.) i za autorstvo u tradicionalnoj muzici (2017.). Njegov album „Singer of Tales“ referentna Transglobal World Music lista proglasila je „Evropskim albumom godine” (2020.) dok je za svoj ukupni rad Damira ugledni britanski magazin Songlines proglasio „Najboljim muzičarem Evrope“ (2021.).

Ulaznice za ovaj nesvakidašnji koncert Damira Imamovića, po cijeni od 15 KM će biti u prodaji od 20. maja 2022. godine u Službi za administraciju i marketing Centra za kulturu Lukavac u vremenu od 7:00 do 20:00 sati.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments