fbpx

Kako se riješiti mrava u našim domovima

2 min. za čitanje

S toplijim vremenima u naše domove često dolaze i mravi koji, često nam se čini, jednom kad nepozvani banu nikako da odu.

Kako biste se riješili mrava, potrebno je riješiti se cijele kolonije, a posebno je važno otjerati ili uništiti kraljicu. Nažalost, neće se postići željeni rezultat ako se ukloni samo nekoliko mrava.

Iz tog razloga je najdjelotvorniji način suzbijanja mrava primjena hranidbenih insekticidnih mamaca. Njih mravi sami odnose u mravinjak i tako zapravo potiču istrebljenje cijele kolonije. Umjesto toga, moguće je koristiti neka domaća prirodna sredstva.

Stručnjak za skladištenje i vlasnik Adams Selfstorea, Chris Hutton, otkrio je kako humano ukloniti štetnike iz domova.

SIRĆE

“Pošpricajte otopinu jednakih dijelova sirćeta i vode oko ulaznih tačaka, staza mrava i poznatih područja zaraze. To prekida njihove mirisne tragove i odvraća mrave od povratka”, otkrio je.

ETERIČNA ULJA

Određena eterična ulja, poput ulja paprene metvice, čajevca i citrusa, ‘prirodni su repelenti protiv mrava’, kazao je Chris. Umjesto korištenja čistih eteričnih ulja, stručnjak je predložio njihovo miješanje s vodom.

CIMET

Jak miris esencijalnog ulja cimeta može se nanijeti na sva mjesta gdje su primijećeni mravi. Esencijalno ulje potrebno je nanijeti u tek par kapljica i miris će ih otjerati.

SOK OD LIMUNA

Ako se mravi kreću po određenom dijelu kuće, na to mjesto je potrebno politi svježe iscijeđeni sok od limuna. Ova kiselina će im jako smetati i neće se više kretati tamo gdje su ju osjetili.

KAFA

Običnu mljevenu kafu potrebno je posipati na mjesta na kojima su viđeni mravi kako izlaze. Nakon toga se više neće htjeti vratiti na isto mjesto.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments