Ad image

Šta sve možete sa starim hljebom

2 min. za čitanje

hljeb2Znate li koliko hljeba bacate u smeće? Mi znamo! Previše.
Uzmite u obzir da je bačeni hljeb ujedno i bačeni novac. Sljedeći savjeti pomoći će vam da doskočite ovoj lošoj navici, javlja Kurir.

Zamrznite ga

Hljeb star nekoliko dana u zamrzivaču može da izdrži i do tri mjeseca. Nakon što ga izvadite, premažite ga s malo vode ili ulja i zagrijte u rerni ili mikrovalnoj peći. Korica će biti hrskava, a iznutra će biti topao i mekan. Ovo je idealno rješenje kad vam treba hljeb a obližnja pekara je zatvorena.

Spremite musaku

Stari hljeb idealan je dodatak musakama s mesom, pečurkama i povrćem. Izrežite hljeb na šnite ili kockice, prelijte ga velikom čašom mlijeka i po njemu rasporedite tikvice, sir, pečurke, patlidžane, povrće ili meso. Prelijte prelivom od mlijeka, jaja i začina i pecite u rerni oko pola sata.

Dodajte ga supi

Francuzi su od ovog dodatka napravili specijalitet. Nasjeckajte stari hljeb na kockice, osušite ih i dodajte u supu umesto tjestenine.

Napravite prezle

Domaće hljebne mrvice zdravije su i jeftinije od kupovnih. Stari hljeb zapecite u rerni dok se potpuno ne stvrdne i zatim ga izmrvite rukom, štapnim mikserom ili u blenderu.

Ispecite bruskete

Stari hljeb bolji je izbor za ovo jelo jer bolje za sebe veže ostale sastojke od mekanog. Natopite ga maslinovim uljem i pospite željenim začinima i bijelim lukom. Zapecite ga u rerni i nakon toga na njega stavite isjeckani paradajz, pršutu, sir, salatu ili neki ukusan namaz.

(SodaLIVE.ba/Radio Sarajevo)

Podijeli ovaj članak
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

dadni te kozama one vole hljeb