Zabranite rad otvorenoj nacističkoj grupi

1 min. za čitanje

Udruženje „Front“ poziva Tužilaštvo BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), da hitno zabrane rad otvorenoj nacističkoj grupi „Bosanski pokret nacionalnog ponosa“, koja neometano širi nacističku ideologiju putem sredstava informisanja, te da u skladu sa zakonima kazni pokretače grupe.

Otvoreno isticanje nacističkih simbola i propagiranje nacionalne, rasne i klasne mržnje, direktno je kršenje Ustava BiH, Zakona BiH, kao i međunarodnih konvencija, te direktan uticaj na pogoršanje sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

„Front“ poziva Parlament BiH da po hitnom postupku donese Zakon o zabrani djelovanja organizacija koje promovišu fašizam i nacizam, kako se ovakvi presedani ne bi dešavali u budućnosti i kako BiH ne bi konačno bila označena kao jedina država na svijetu čija vlast direktno podržava širenje fašizma i nacizma u srcu antifašističke Evrope.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Za one koji neznaju – 
Bosanski pokret nacionalnog ponosa je opskurna neonacistička grupa koja na svojoj stranici veliča ratni put Handžar divizije i najavljuje prve konkretne akcije u bosanskohercegovačkim gradovima.
Eh sad oni veličaju ove ljude
Handžar divizija (13. oružana brdska divizija SS-a Handžar, također i hrvatska br. 1) njem.: 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar je bila vojna jedinica u sklopu vojnih formacija njemačke nacionalsocijalističke organizacije SS u drugom svjetskom ratu, sastavljena pretežno od Bošnjaka i Hrvata Bosne i Hercegovine.
Ni u kojem slučaju ne treba podržati opstanak ove grupacije, i treba je što prije ukinuti, isto tako što treba ukinuti i Četničke pokrete … tj. sve one grupe što šire nacionalizam, mržnju i ostala sranja.  

adbanner