Talgo vozovi u BiH

22. Marta 2010.
2 min. za čitanje

„Prva garnitura od devet “talgo” vozova nalazi se u Centralnoj radionici u Rajlovcu i nakon završetka procedura vezanih za PDV očekujemo da do kraja marta krene u ispitivanja i procedure uvođenja u saobraćaj“, izjavio je Feni izvršni direktor za poslove operatora Željeznica FBiH Smajo Salketić.

Ova garnitura bi naljeto mogla krenuti u probnu vožnju prema Pločama, a polovinom decembra biti uključena u redovni saobraćaj, prilikom prelaska na zimski red vožnje.

„Naša je želja da s ‘talgo’ vozovima idemo tzv. program 3B – Beograd, Budimpešta, Beč. Radimo na tome intenzivno i nadamo se da će se za nekoliko godina naši planovi ostvariti“, dodao je Salketić koji učestvuje u radu međunarodne željezničke konferencije za putnički saobraćaj danas u Sarajevu na kojoj predstavnici evropskih željezničkih kompanija prave red vožnje za iduću godinu.
Salketić je podsjetio da je u važećem redu vožnje uvedena nova dnevna linija Sarajevo-Beograd te dodao da su zadovoljni kako funkcioniše.

„Za naredni red vožnje namjeravamo pojačati taj pravac s još jednim noćnim vozom, a zatim putem ovih dogovora vozove produžiti dalje od Zagreba prema Ljubljani i Beču i pokušati napraviti servis koji zovemo 3B s dnevnim i noćnim linijama“, kazao je on.

Shodno ugovoru za nabavku devet putničkih garnitura od po devet vagona nagibne tehnike “talgo”, potpisanom u julu 2005., kompanija Patentes “Talgo” S.A iz Madrida će isporučiti Željeznicama FBiH prve dvije garniture vozova u 2010. godini, a ostalih sedam u 2011.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments