Stranka za BiH predlaže uvođenje četvrtog člana Predsjedništva

27. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Predsjedništvo Stranke za BiH uputit će danas u parlamentarnu proceduru amandmane na Ustav BiH, a u svjetlu presude Evropskog suda za ljudska prava donesene u slučaju “Finci i Sejdić”, kao i amandman na Izborni zakon BiH.

Predloženi amandmani, tvrde u Stranci za BiH, u potpunosti otklanjaju diskriminaciju pri izboru i sastavu Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Nepoštivanje presude Suda za ljudska prava i njeno neimplementiranje sa sobom nosi ozbiljne posljedice za BiH poput najave suspenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a neoficijelno čujemo i upozorenja da bi se ovo moglo odraziti i na liberalizaciju viznog režima”, kazao je danas na konferenciji za novinare član Predsjedništva Stranke za BiH Beriz Belkić.

S tim u vezi, SBiH amandmanom koji se odnosi na Predsjedništvo BiH predlaže uvođenje četvrtog člana, člana iz reda ostalih, u Predsjedništvo BiH.

Kada je u pitanju Dom naroda, SBiH predlaže da se, uz postojeći broj delegata, uvedu i tri dodatna iz reda ostalih.

“Predloženi amandman u potpunosti poštuje političku realnost zemlje dozvoljavajući da većina delegata iz svakog naroda bude birana iz entiteta u kojem taj narod predstavlja većinu te zadržava sva trenutna prava konstitutivnih naroda prilikom zaštite vitalnih nacionalnih interesa”, pojasnio je savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i član Stranke za BiH Damir Arnaut.

Arnaut je istakao da kada je u pitanju Dom naroda postoje dvije vrste diskriminacije: generalna i teritorijalna te da ovaj amandman rješava i jednu i drugu.

Stranka za BiH će u parlamentarnu proceduru poslati i amandman koji će, po najavama, otkloniti nefunkcionalnost prouzrokovanu mehanizmom entitetskog glasanja.

Ovaj mehanizam, pojašnjavaju u SBiH, ima diskriminirajući karakter jer glas poslanika iz reda jednog naroda vrijedi gotovo dvostruko kao glas poslanika iz druga dva naroda te “dodatno diskriminira pripadnike hrvatskog naroda koji entitetsko glasanje uopće ne mogu koristiti”.

SBiH, istaknuto je danas, u potpunosti podržava sistem otvorenih listi koje omogućavaju biračima da biraju željenog kandidata s liste koju podržavaju.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Cetiri predsenika…pa stvarno ova zemlja nije normalna..kod dva Babe su djeca kilava a kod cetri…pitaj boga kakva

Njima nije dovoljno sto TROJCA kradu pa trebaju i CETVRTOG da im pomaze ..

DABOGDA VAM ZA LIJEKOVE TREBALE SVE PARE KOJE STE UKRALI …

HARAM VAM !!!