Inspektori u TK kontrolišu kvalitet sokova

27. Januara 2010.
1 min. za čitanje

Nakon što je u Srbiji otkriveno da se na tržištu nalaze neispravni sokovi s početkom januara ove godine uslijedila je kontrola ispravnosti  voćnih napitaka  koji se prodaju na tržištu TK. U Srbiji su kontrole pokazale da su u prodaji bili ne samo hemijski, već i mikrobiološki neispravni sokovi.

Kontrolisani uzorci u TK govore da je  stanje na domaćem tržištu u redu. U  dva slučaja kod  sokova uzvezenih sa Kosova na  dekleraciji  nije navedena količina  suhe tvari, ali je ona bila  u okviru dozvoljenih granica. Uz nepotpune deklaracije  ipak se radilo  o proizvodima koji nisu štetni za zdravlje. Kako  zbog  velikog uvoza postoji  i dalje  opasnost  da  neispravni sokovi završe na bh tržištu  inspekcije nisu okončale svoje aktivnosti.U akciji kontrole sokova na domaćem tržištu  uključeni su federalni, kantonalni i općinski inspektori. U Upravi za inspkecijske poslove TK navode da će ove godine intenzivnije  kontrolisati  ispravnost životnih namirnica.

Protekle godine  inspektori u TK  uzeli su preko 10 hiljada uzoraka a potom, zbog  otkrivenih neipravnosti, uništili na desetine hiljada litara sokova i preko  3 hiljade kg  zdravstveno neispravnog mesa.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments