Protiv UKC-a Tuzla podneseno 14 tužbi

15. Februara 2010.
1 min. za čitanje

Na sudovima u BiH sve je više postupaka pokrenutih po tužbama pacijenata protiv bolnica i ljekara. Prema pisanju ˝Dnevnog avaza˝ tužbe se najčešće odnose na operacije, a pacijenti obično traže novčanu naknadu jer smatraju da su njihovom slučaju ljekari napravili propuste.

Direktor UKC-a Tuzla Elmir Čičkušić je za ˝Dnevni avaz˝ izjavio da je protiv ove zdravstvene ustanove od 2005.godine do danas ukupno podneseno 14 tužbi. ˝Predmet spora u svih 14 tužbi je naknada štete nastale kao posljedica navodnog nestručnog, odnosno nesavjesnog liječenja . Vrijednost sporova koji se vode po ovim tužbama kreće se od 3.000 do 175.000 KM˝, navodi Čičkušić.

Tvrdi da vrijednost spora naznačena u tužbi često nije konačna, jer tužilac ima mogućnost njenog preciziranja, povećanja ili umanjenja tužbenog zahtjeva tokom postupka. Preciziranje se vrši nakon obavljenih vještačenja. ˝Od 14 tužbi, dva postupka okončana su drugostepenim presudama. U jednoj tužbi, koja je riješena u našu korist pacijent je tražio 18.000 KM naknade štete i ovaj zahtjev je u cijelosti odbijen. U drugom slučaju odštetni zahtjev bio je 3.000 KMi sud ga je djelimično usvojio˝ navodi direktor UKC-a Tuzla.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments