Krajišnik traži mišljenje vlasti u BiH o mogućem povratku na Pale

3 min. za čitanje

Haški osuđenik i nekadašnji predsjednik Narodne skupštine RS-a Momčilo Krajišnik obratio se svim nivoima Haški osuđenik i nekadašnji predsjednik Narodne skupštine RS-a Momčilo Krajišnik obratio se svim nivoima vlast u BiH da daju svoje mišljenje kako bi na javno mnjenje i političku situaciju djelovao njegov povratak na Pale, ukoliko bude pušten na prijevremenu slobodu.

Krajišnik, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, kako je za medije u RS-u saopćio njegov tim za odbranu, stekao je pravo da se obrati vijeću u Hagu za prijevremeno puštanje na slobodu. „Momčilo Krajišnik, koji se od 3. aprila 2000. nalazi u zatvoru, prvo u Hagu, a sada u Belmaršu, u Engleskoj, stekao je to pravo prema engleskom zakonodavstvu“, stoji u saopćenju njegovog tima za odbranu.

„Uz zahtjev za prijevremenu slobodu, Krajišnik treba da predoči mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnjenje i političku situaciju djelovati njegov povratak iz zatvora. Pošto Krajišnik želi da se vrati na Pale, odlučio je da se u vezi sa tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH“, navodi njegov tim odbrane.

Krajišnik će, pored predstavnika vlasti, obratiti i političkim partijama odnosno strankama, čiji su predstavnici u vlasti kojoj se obraća, kao i određenom broju ličnosti i udruženja. „Krajišnik želi da dobije odgovore na pitanja da li ta ličnost ili partija, stranka odnosno organizacija u kojoj je član zna za neki zločin koji je on počinio, osim onih za koje je osuđen pravosnažnom presudom, da li zna za neko pozitivno djelo koje je Krajišnik učinio tokom rata, te da li bi njegov prijevremeni izlazak pogoršao ili poboljšao političku situaciju u općini, odnosno RS i BiH ili ne bi značajno uticao ni pozitivno ni negativno“, saopćeno je.

Tim za odbranu Momčila Krajišnika saopćava da će se Krajišnik obratiti predsjedniku RS-a, predsjednicima Narodne skupštine RS, Vlade RS-a, Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentu BiH, te svim parlamentarnim strankama, kao i Općini Pale, Gradu Istočno Sarajevo, udruženjima Srpsko građansko vijeće BiH – Mirko Pejanović i Demokratska inicijativa sarajevskih Srba – Jovo Janjić.

Krajišnik će se obratiti i Muhamedu Filipoviću, Muhamedu Čengiću, Naimu Kadiću, Bakiru Izetbegoviću, Rasimu Kadiću, Fahriji Karkinu, Juri Pelivanu, Martinu Ragužu, Stjepanu Kljujiću, Niki Staniću, Ivi Komšiću i Jakobu Finciju. Tim za odbranu također se nada, kako se navodi, da će upitani postupiti po savjesti i odgovoriti iskreno i najavljuju da će svi pribavljeni odgovori biti dostupni javnosti. Krajišnik je proglašen krivim, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, za deportaciju i progon civilnog stanovništva koja su učinila druga lica 1992. godine u devet općina: Trnovu, Sokocu, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Banjoj Luci, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.

(SodaLIVE.ba/Fena)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ma zasto ne primiti dzukelu nazad pa ga gore u azil za Pse.Kako ga nije sramota i pitati.

adbanner